W przygotowania aktywnie włączyła się także agencja CzechTourism z projektem Czech Specials czyli Posmakuj Republiki Czeskiej, którego celem jest promowanie tradycyjnej gastronomii czeskiej. Odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować czeskich specjałów, ale także uczestniczyć w przedstawieniach artystycznych pod nazwą „Czeska sztuka kulinarna“.
Prague Food Festival oferuje w tym roku mnóstwo nowości: 50 stoisk gastronomicznych, 3 wielkie namioty, w których będą odbywać się degustacje i ponad 500 miejsc siedzących! W czasie trzech dni festiwalu spróbujemy przysmaków oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji, które otrzymały wysokie oceny w tzw. Rankingu Maurera Grand Restaurant 2012. Tegoroczna VI edycja zaproponuje także ciekawostki gastronomiczne: chrząszcze i inne owady na słono i słodko, laboratorium eksperymentalne, szlachetne trufle francuskie, marylandzkie kotleciki krabowe z USA, lody z gruszkówką, mascarpone z truskawkami, balsamiczne lody parmezanowe z figami, nadziewane żołądki kacze, żabie udka.
Po raz pierwszy w historii prowadzona będzie bezpośrednia sprzedaż czeskich i międzynarodowych przysmaków różnych firm: Fair Trade, Spar Premium, Country Life, Biopekárna Zemanka, La Bottega di Aromi/Finestra, Sýrárna "Salaš Rýžovna“. Co godzinę, w Pawilonie do gry w piłkę na Zamku Praskim, odbywać się będą workshopy gastronomiczne i bezpłatne degustacje. Ciekawy workshop z konkursem o vouchery do certyfikowanych restauracji Czech Specials odbędzie się w sobotę o godz. 13:30, pod nazwą Czech Specials czyli kuchnia czeska tradycyjna czy nietradycyjna? Uczestnicy będą dyskutować między innymi o tym, czy w dzisiejszych czasach atrakcyjniejsza jest klasyczna czy nowoczesna gastronomia czeska.
Podczas imprez odbywających się pod hasłem „Czeska sztuka kulinarna“, smakołyki kuchni czeskiej będzie można próbować, a nawet je malować. Każdego dnia artyści z Artystycznego Atelier Malarstwo i grafika, we współpracy z agencją CzechTourism, odkryją inne oblicze kuchni czeskiej.
Oprócz specjałów gastronomii czeskiej, które zaoferują na przykład certyfikowane restauracje hotelu zamkowego Chateau Mcely i Chateau St. Havel, będzie można spróbować i zakupić także włoskie produkty marki Mammá, pochodzące od małych producentów włoskich. Najbardziej luksusowe przysmaki i show z Andaluzji zaproponuje tradycyjnie agencja Extenda. Na gości czeka także workshop Wariacje Oliwne, w wykonaniu Enrique Sáncheza, należącego do najsłynniejszych hiszpańskich szefów kuchni.
Degustacje wina poprowadzi jedenastokrotny zwycięzca konkursów sommelierskich w Czechach, zwycięzca mistrzostwa świata Habanosommelier 2004 Ivo Dvořák.
O zasadach łączenia piwa z jedzeniem opowie Václav Berka, starszy piwowar Pilzneńskiego Prazdroja.
Każdy będzie mógł wypróbować swych umiejętności w nalewaniu piwa, pod okiem mistrza świata w nalewaniu piwa z roku 2010 Lukáša Svobody. Najzdolniejsi otrzymają tytuł ucznia Pilsner Urquell PFF 2012 na stoisku PU Master Bartender.
W tym roku po raz pierwszy na festiwalu zagości „Strefa zdrowia“. Odbędą się degustacje i spotkania ze specjalistami żywienia. Będzie można dokonać pomiaru tkanki tłuszczowej, ilości wody, cukru, ciśnienia krwi. Interspar Fresh Bar zaoferuje soki warzywne i owocowe. Spróbujemy między innymi królewskiego napoju z zielonego jęczmienia.
Napoje:
Pilsner Urquell, Master, Frisco, Birell, wina zagraniczne Bacchus, wina czeskie Bohemia Sekt, Kawa De´Longhi
Wykaz restauracji:
AROMI / LA FINESTRA • AUREOLE / SOAVE BY AUREOLE • BELLEVUE • BUDDHA BAR • CAFÉ AMANDINE • CHATEAU MCELY, PIANO NOBILE • CHATEAU ST. HAVEL • CORINTHIA, RICKSHAW • COUNTRY LIFE • COWBOYS • FRANCOUZSKÁ REST. ART NOUVEAU • HERGETOVA CIHELNA • HUANG HE • LA CUCINA BOSCOLO • LA TRUFFE • LE GRILL & GARDEN @ KEMPINSKI • LE PATIO • ROCCO FORTE AUGUSTINE, LICHFIELD • MANDARIN ORIENTAL, ESSENSIA • MLÝNEC • MOZAIKA / KRYSTAL BISTRO • NA KOPCI • RADISSON BLU, ALCRON / LA ROTONDE • TERASA U ZLATÉ STUDNE /ARIA HOTEL, CODA • U EMY DESTINNOVÉ • U KONCE • V ZÁTIŠÍ • YASMIN, NOODLES • ŽOFÍN GARDEN
Bilety wstępu sprzedawane są na konkretne dni i godziny. Na bilecie jest także informacja, do którego wejścia należy się kierować.
Przedsprzedaż rozpoczęła się 01.04. 2012 na www.praguefoodfestival.cz
Bilety w przedsprzedaży można zakupić w korzystnych cenach.
400 CzK w przedsprzedaży (obejmuje 150 CzK wstęp + 250 CzK pakiet 10-ciu Grantów na podstawową degustację)
450 CzK na miejscu (obejmuje 200 CzK wstęp + 250 CzK pakiet 10-ciu Grantów na podstawową degustację)
Anna Gruszczyńska
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz