Cedrob Pasze – nowoczesna koncepcja żywienia indyków

Wytwórnia Pasz Cedrob Pasze, oferując nową jakość wśród producentów pasz, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom producentów indyków rzeźnych. Sześciofazowy program żywienia tych ptaków w ofercie Wytwórni pozwala na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego gatunku, przy zastosowaniu nowoczesnej technologii produkcji pasz.


Istotnym założeniem produkcji mieszanek paszowych Wytwórni Pasz Cedrob Pasze jest dbałość o bezpieczeństwo produktu finalnego oraz ich urozmaicony skład. Tworząc mieszanki paszowe wytwórnia dba o ich urozmaicony skład, stosując np. kilka rodzajów komponentów zbożowych, by nie wprowadzać do żywienia ptaków monodiety.
Ważna, z punktu widzenia bezpieczeństwa mieszanek paszowych, jest prawidłowa ocena surowca oraz wyprodukowanej paszy. Taką gwarancję Cedrob Pasze uzyskuje dzięki specjalistycznie wyposażonemu laboratorium i wykwalifikowanemu personelowi.
Nowoczesna technologia
Szczegółowe badanie surowca odbywa się m.in. za pomocą aparatury działającej w bliskiej podczerwieni, zapewniającej szybkie i miarodajne poznanie wyniku.
W celu właściwego zbilansowania poszczególnych mieszanek paszowych Cedrob Pasze wykorzystuje jeden z najnowocześniejszych programów komputerowych. To pozwala
na osiąganie wyników produkcyjnych na poziomie odpowiadającym standardom, a często je przewyższającym.
Natłuszczanie mieszanek paszowych
Na wysoką jakość produktów Cedrob Pasze wpływa sposób dodawania tłuszczy roślinnych
i zwierzęcych  do mieszanek paszowych - w dwóch lub trzech miejscach dozowania podczas

procesu produkcyjnego. Jest to bezpieczniejsze ze względu na dokładniejsze rozmieszczenie surowca w paszy. Ponadto, wspomniana praktyka daje pewność, iż surowiec został wydozowany w ilości pokrywającej zapotrzebowanie pokarmowe ptaków. Co więcej, tłuszcze dostarczają niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie syntetyzuje i musi je otrzymać w pożywieniu. Należy przy tym zaznaczyć, iż stosowanie tłuszczów
o niskiej jakości może obniżać ich kaloryczność i skutkować zwiększonym zużyciem paszy oraz problemami natury metabolicznej, a co za tym idzie podniesieniem kosztów produkcji
na fermach indyczych.
Bezpieczeństwo
W  celu  zwiększenia  bezpieczeństwa produkowanych pasz dla indyków, mieszanki paszowe w ofercie Cedrob Pasze wzbogacone są o preparat zakwaszająco - konserwujący. Ponieważ dawka preparatu  gwarantuje  działanie konserwujące  paszy,  nie  należy rezygnować  ze  stosowania  tych środków  bezpośrednio  na  fermie.
 Dodawanie do paszy preparatu zakwaszająco - konserwującego utrudnia,  a  wręcz  uniemożliwia rozwój  patogennych  mikroorganizmów - bakterii i grzybów oraz zabezpiecza przed powstawaniem mikotoksyn. Ograniczenie wpływu niekorzystnych  mikroorganizmów na  organizm  zwierząt  wiąże  się z działaniem zapobiegającym biegunkom, które mogą być wywoływane przez te drobnoustroje. Z kolei higienizacja paszy ogranicza do minimum obecność  bakterii w kruszonych i granulowanych mieszankach paszowych, w tym bakterii beztlenowych i salmonelloz oraz mikotoksyn. Higienizacja paszy to proces polegający
na oddziaływaniu temperatury na mieszankę paszową w odpowiednim przedziale czasowym, co nie obniża jej wartości odżywczej, a znacznie zwiększa jej bezpieczeństwo. Kolejnym rozwiązaniem mającym na celu jak najlepsze wykorzystanie składników pokarmowych
z paszy jest dodawanie do niej płynnych preparatów enzymatycznych po zakończonym procesie granulacji i wychłodzeniu paszy. Ma to ogromne znaczenie przede wszystkim z tego względu, że enzymy dodawane są do paszy po obróbce termicznej (higienizacja) i procesie granulacji. Stosowanie natrysku enzymów na zimny granulat, daje nam pewność, że spełnią one w jak najszerszym zakresie swoją rolę, która ma znaczący wpływ na efektywność trawienia składników pokarmowych. Wzbogacanie mieszanek paszowych w enzymy przed obróbką termiczną i procesem granulacji mogłoby doprowadzić do ich niewielkiej lub częściowej dezaktywacji, gdyż są one białkami wrażliwymi na wysoką temperaturę.


Zarówno higienizacja paszy, jak i dozowanie enzymów na zimny granulat, stanowią innowacyjną technologię, charakteryzującą nowoczesne wytwórnie pasz, jak Cedrob Pasze.  6-fazowy program żywienia indyków rzeźnych, rekomendowany przez firmę, został opracowany w oparciu o najnowszą wiedzę i zalecenia z zakresu żywienia indyków. Zgodnie
z jego założeniami do 12 tygodnia życia indyków stosuje się profilaktykę kokcydiostatyczną. W nowoczesnej koncepcji żywienia zwierząt i drobiu, bezpieczeństwo oraz jakość mieszanek paszowych jest gwarantem sukcesu nie tylko wytwórni paszy, ale przede wszystkim producentów żywca.

Program żywienia młodych indyków rzeźnych:
Indyk prestarter – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych do 3 tygodnia życia
Indyk starter 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 4 do 6 tygodnia życia
Indyk starter 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 7 do 9 tygodnia życia
Indyk grower 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 10 do 12 tygodnia życia
Indyk grower 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 13 do 16 tygodnia życia
Indyk finiszer  - mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla indyków rzeźnych od 17 tygodnia do końca tuczu






Składniki    Jednostki miary    Indyk prestarter    Indyk starter 1    Indyk starter 2    Indyk grower 1    Indyk grower 2    Indyk finiszer
        Indory
Indyczki    Indory
Indyczki    Indory
Indyczki    Indory
Indyczki    Indory
Indyczki    Indory
Białko surowe    %    27,00    24,50    22,00    20,50    18,5    16,00
Energia metaboliczna    kcal    2800    2870    2970    3070    3150    3170
Oleje i tłuszcz surowy    %    3,1-5,1    3,3-5,3    4,9-6,9    6,5-8,5    6,9-8,9    6,2-8,2
Włókno surowe    %    3,50    3,5    4,00    4,00    4,00    4,50
Popiół surowy    %    6,9-8,9    6,4-8,4    6,0-8,0    5,8-7,8    5,5-7,5    4,9-6,9
Metionina    %    0,72    0,69    0,62    0,56    0,53    0,48
Kokcydiostatyk    +/-    +    +    +    +    -    -
Forma paszy        kruszonka    granulat    granulat    granulat    granulat    granulat
Magda Chmielewska




***
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB SA. funkcjonują:
•    Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
•    Zakłady Wylęgu Drobiu  w Mławie i Pawłowie
•    Wytwórnia Pasz w Gumowie
•    Sklepy firmowe
•    Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa.  Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB SA. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością  ISO 9001: 2008,   posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.  W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji  system higienizacji paszy oraz  system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje, które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach, co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB SA.

Źródło: Własne

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz