Miejscowe restauracje zapraszają na lokalne przysmaki – gulasz na winie czy aromatyczną zupę czosnkową i oczywiście valtickie wino i burczaki, czyli słodkie, smaczne napoje z fermentującego wina.
Największą tutejszą atrakcją turystyczną, oprócz wpisanego na listę UNESCO zespołu parkowo-pałacowego Lednice-Valtice, są słynne Podziemia Valtickie – unikatowy labirynt podziemnych korytarzy łączących piwnice winne, pochodzący z XIII wieku. Całkowita długość dostępnych dla zwiedzających korytarzy i piwnic wynosi 760 metrów. W tym roku zaplanowano udostępnienie dalszych 50 metrów. Większość korytarzy znajduje się na głębokości 6-12 metrów. Valtickie podziemia skrywają ponad 1,2 miliona zabytkowych cegieł pochodzących sprzed 100 – 700 lat.
W degustacji wina i tutejszych specjałów gastronomicznych, przy muzyce może uczestniczyć jednocześnie nawet ponad 300 osób, w 11 połączonych ze sobą piwnicach winnych.
Podziemia Valtickie są czynne w lipcu i sierpniu codziennie (w godz. 10 - 22), w pozostałych miesiącach godziny otwarcia są ograniczone (maj, czerwiec, wrzesień - od poniedziałku do piątku w godz. 17 - 22, soboty 10 - 22, niedziele 10 - 18; kwiecień, październik – piątki w godz. 17 - 22, soboty 10 - 22, niedziele 10 - 18). Poza sezonem lub poza godzinami otwarcia konieczna jest telefoniczna rezerwacja.
Valtickie Podziemia regularnie organizują ciekawe imprezy, na przykład zabawne Dyniobranie (10-11.09.2010), Święto Burczaka (24-25.09.2010), czy Winobranie (02.10.2010).
Anna Gruszczyńska
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz