Dobra żywność naszą specjalnością - konferencja

W piątek 30 sierpnia w salach kopernikowskich olsztyńskiego zamku odbędzie się konferencja w ramach Kalendarza imprez regionalnych z udziałem partnerów zagranicznych województwa warmińsko-mazurskiego, z którymi współpracuje ono w ramach promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Początek o godz. 17.00.

 

Udział w konferencji zapowiedzieli goście z Żupanii Splicko-Dalmatyńskiej z Chorwacji, z prowincji Perugia we Włoszech, Obwodu Rówieńskiego i Obwodu Lwowskiego. Będą także członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.

 

- Zaraziliśmy zainteresowaniem żywnością naturalną inne regiony, ale województwo warmińsko-mazurskie ciągle jako jedyne w Polsce prowadzi tak kompleksowe działania w zakresie promocji tego rodzaju żywności oraz wysokiej jakości usług gastronomiczno-hotelarskichmówi marszałek Jacek Protas. – Jako pierwsi, bo już w 2005 roku,  przystąpiliśmy także do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, w której obecnie jest 136 członków z całego województwa.

 

Do sieci przystąpili rolnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauratorzy, w tym także restauracje hotelowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorcy.

 

- Zajmujemy się tematem żywności naturalnej kompleksowo, łącznie z realizacją projektów unijnych i traktujemy to jako dobry wstęp do przyszłej perspektywy finansowej w Unii Europejskiej, gdzie produkcja żywności wysokiej jakości, jako specjalizacja bazująca na tradycyjnej, silnej pozycji rolnictwa w regionie, będzie jedną z naszych inteligentnych specjalizacjiuzupełnia marszałek.

 

Podczas konferencji nastąpi prezentacja nowych członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, a także prezentacja i podsumowanie kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa w 2013 roku.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz