Dobra żywność pod okiem naukowców i samorządu

Rola rolnictwa lokalnego i żywności tradycyjnej będzie głównym tematem Forum Samorządowego, którego organizatorem jest Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej oraz samorząd województwa warmińsko-mazurskiego. Spotkanie na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie otworzy jutro (22 listopada) prezes związku, marszałek Jacek Protas oraz rektor UWM prof. Ryszard Górecki.

 

 

Prelegenci przedstawią także zagadnienia związane ze Wspólną Polityką Rolną na lata 2014-2020. Opowiedzą o promocji żywności tradycyjnej. Forum „Ekonomiczne i prawne aspekty funkcjonowania rolnictwa lokalnego, przetwórstwa żywności i krótkich łańcuchów sprzedaży” podsumuje wicemarszałek Jarosław Słoma.

 

Udział w panelach potwierdzili m.in. wiceprzewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski, dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN dr Mirosław Drygas oraz prof. Józef Tyburski z Wydziału Środowiska i Rolnictwa UWM.

Źródło: UMO

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz