Regionalne specjały to przede wszystkim tradycyjne pieczywo, nabiał, wędliny, ryby, miody, ciasta oraz mniej znane: brukowiec mazurski, syrop buraczany i fefernuszki. Żywność wystawią restauratorzy, przetwórcy i producenci, którzy przeszli certyfikację sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Obecnie sieć liczy 127 członków z całego województwa.
- Znak sieci dziedzictwa kulinarnego rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych regionalnych producentów żywności. W trakcie kiermaszów mogą oni zaprezentować, ale także sprzedawać swoje wyroby mieszkańcom i turystom, dla których będzie to doskonała okazja do zapoznania się z lokalną kuchnią. Imprezę zaplanowaliśmy w kilku odsłonach, a dodatkowo jak co roku będziemy od czerwca organizować w różnych miastach festiwale poświęcone konkretnym produktom. Pierwsze będzie czerwcowe Święto Ryby w Iławie - zapowiada marszałek województwa Jacek Protas.
Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną.Podobne sieci powołało jeszcze osiem województw.
Kiermasz żywności odbędzie się 12 maja w godz. 11-18 na Targu Rybnym w Olsztynie. Kolejne zaplanowano na 9 czerwca, 27 października i 22 grudnia.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz