- W Polsce problem insulinooporności wśród dzieci i młodzieży staje się coraz bardziej powszechny. Insulinooporność często związana z otyłością, dotyka znaczący odsetek młodych ludzi, co jest alarmujące w kontekście zdrowia publicznego – przyznaje dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczny ze Szpitala Dzieciecego w Olsztynie. - Według danych odsetek dzieci z nadwagą lub otyłością w Polsce wynosi około 32 proc. w grupie wiekowej 7-9 lat i dotyka około 10 proc. dzieci w wieku przedszkolnym. Problem insulinooporności u dzieci jest ściśle związany z rosnąca epidemią otyłości, która prowadzi do wielu poważnych komplikacji zdrowotnych, m.in. do cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu ważne jest wdrażanie działań profilaktycznych i edukacyjnych, aby przeciwdziałać tej rosnącej tendencji.
Insulinooporność może manifestować się poprzez różnorodne objawy, tj:
-
ciemne, zgrubiałe plamy na skórze szczególnie w zgięciach łokci, pod pachami, na karku, w pachwinach i na kolanach,
-
nadmierny przyrost masy ciała,
-
wzmożony apetyt spowodowany tym, że komórki nie są w stanie efektywnie wykorzystywać glukozy,
-
zmęczenie i brak energii,
-
trudności w koncentracji,
-
wahania nastroju.
Dieta w insulinooporności powinna koncentrować się na stabilizacji poziomu glukozy we krwi i poprawie wrażliwości komórek na insulinę. Oto kilka kluczowych zasad żywieniowych:
-
Regularne posiłki
Ważne jest spożywanie 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia o stałych porach, aby uniknąć dużych wahań poziomu glukozy we krwi.
-
Niski IG (indeks glikemiczny)
Produkty o niskim indeksie glikemicznym są trawione wolniej, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy. Do tych produktów należą np.: pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, surowe warzywa, owoce jagodowe.
-
Błonnik
Dieta bogata w błonnik pokarmowy obecny w warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych i w zbożowych produktach z pełnego przemiału, pomaga w regulacji glukozy we krwi oraz poprawia pracę jelit.
-
Białko
Spożywanie w odpowiedniej ilości białka obecnego w mięsie, rybach, jajach, nasionach roślin strączkowych, naturalnych jogurtach, kefirach może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy i utrzymaniu uczucia sytości.
-
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze nienasycone, obecne w oliwie z oliwek, awokado, orzechach i rybach są korzystne dla zdrowia metabolicznego i mogą pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę.
-
Unikanie cukrów prostych
Ograniczenie spożycia słodyczy, słodzonych napojów, przetworzonych produktów spożywczych, oczyszczonych zbóż stabilizuje poziom glukozy we krwi.
-
Nawodnienie
Spożywanie odpowiedniej ilości wody jest ważne dla ogólnego zdrowia i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.
-
Aktywność fizyczna
Regularna aktywność fizyczna wspomaga poprawę wrażliwości na insulinę i kontrolę masy ciała.
Agnieszka Deoniziak
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz