Dziś obchodzimy Europejski Dzień Walki z Otyłością

To dobra okazja, by przekazać Wam kilka informacji na temat często wiązanej z otyłością insulinooporności.

- W Polsce problem insulinooporności wśród dzieci i młodzieży staje się coraz bardziej powszechny. Insulinooporność często związana z otyłością, dotyka znaczący odsetek młodych ludzi, co jest alarmujące w kontekście zdrowia publicznego – przyznaje dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczny ze Szpitala Dzieciecego w Olsztynie. - Według danych odsetek dzieci z nadwagą lub otyłością w Polsce wynosi około 32 proc. w grupie wiekowej 7-9 lat i dotyka około 10 proc. dzieci w wieku przedszkolnym. Problem insulinooporności u dzieci jest ściśle związany z rosnąca epidemią otyłości, która prowadzi do wielu poważnych komplikacji zdrowotnych, m.in. do cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Z tego powodu ważne jest wdrażanie działań profilaktycznych i edukacyjnych, aby przeciwdziałać tej rosnącej tendencji.

Insulinooporność może manifestować się poprzez różnorodne objawy, tj:

  • ciemne, zgrubiałe plamy na skórze szczególnie w zgięciach łokci, pod pachami, na karku, w pachwinach i na kolanach,

  • nadmierny przyrost masy ciała,

  • wzmożony apetyt spowodowany tym, że komórki nie są w stanie efektywnie wykorzystywać glukozy,

  • zmęczenie i brak energii,

  • trudności w koncentracji,

  • wahania nastroju.

Dieta w insulinooporności powinna koncentrować się na stabilizacji poziomu glukozy we krwi i poprawie wrażliwości komórek na insulinę. Oto kilka kluczowych zasad żywieniowych:

  1. Regularne posiłki

Ważne jest spożywanie 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia o stałych porach, aby uniknąć dużych wahań poziomu glukozy we krwi.

  1. Niski IG (indeks glikemiczny)

Produkty o niskim indeksie glikemicznym są trawione wolniej, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy. Do tych produktów należą np.: pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, surowe warzywa, owoce jagodowe.

  1. Błonnik

Dieta bogata w błonnik pokarmowy obecny w warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych i w zbożowych produktach z pełnego przemiału, pomaga w regulacji glukozy we krwi oraz poprawia pracę jelit.

  1. Białko

Spożywanie w odpowiedniej ilości białka obecnego w mięsie, rybach, jajach, nasionach roślin strączkowych, naturalnych jogurtach, kefirach może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy i utrzymaniu uczucia sytości.

  1. Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nienasycone, obecne w oliwie z oliwek, awokado, orzechach i rybach są korzystne dla zdrowia metabolicznego i mogą pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę.

  1. Unikanie cukrów prostych

Ograniczenie spożycia słodyczy, słodzonych napojów, przetworzonych produktów spożywczych, oczyszczonych zbóż stabilizuje poziom glukozy we krwi.

  1. Nawodnienie

Spożywanie odpowiedniej ilości wody jest ważne dla ogólnego zdrowia i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

  1. Aktywność fizyczna

Regularna aktywność fizyczna wspomaga poprawę wrażliwości na insulinę i kontrolę masy ciała.

 

Agnieszka Deoniziak

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz