W tegorocznych zmaganiach konkursowych głównym surowcem będzie drób tradycyjnych ras, którego chów i sposób żywienia jest naturalny i tradycyjny. Zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy przygotują w konkursie dwie potrawy: najlepszy rosół domowy oraz najlepszą pieczoną kaczkę. Oceny dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka.
W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie na najlepszą zupę na bazie drobiu. O zwycięstwie zadecyduje publiczność, która po skosztowaniu konkursowych dań wyłoni laureata. Organizator przygotuje 100 biletów, które upoważnią publiczność do degustacji potraw konkursowych i wydania werdyktu. Laureatem konkursu zostanie ten, który za swoją zupę zbierze najwięcej głosów.
Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.
Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Urząd Miasta w Nidzicy, Nidzicki Ośrodek Kultury.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz