- Zdrowa, naturalna żywność, wytwarzana w naszym województwie stanowi bardzo ważną gałąź gospodarki regionu – mówi marszałek Jacek Protas. – Dlatego samorząd województwa wspiera i promuje działalność podmiotów zajmujących się produkcją takich produktów. W strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa produkcja żywności wysokiej jakości została zapisana jako jedna z trzech inteligentnych specjalizacji regionu, która ma go wzmacniać gospodarczo.
Regionalny festiwal kultury łowieckiej rozpocznie się 6 lipca. Już po raz ósmy w Węgorzewie swoje kulinarne umiejętności zaprezentują ekipy zawodowych kucharzy i amatorów, przygotowując potrawy z dzika. Oceny dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka. Chętni będą mogli wziąć udział w konkursie na najlepszą nalewkę myśliwską o puchar marszałka województwa warmińsko-mazurskiego. Podczas festiwalu swoje wyroby zaprezentują członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, odbędzie się również prezentacja regionalnego rękodzieła oraz artykułów łowieckich. Natomiast 7 lipca Nidzica po raz trzeci będzie gościć regionalny festiwal potraw z mięsa drobiowego. W tegorocznych zmaganiach konkursowych głównym surowcem będzie drób tradycyjnych ras gęsi, kaczek, kur i kogutków. Profesjonalni kucharze przygotują najlepszą potrawę z gęsi, kucharze amatorzy najlepszą potrawę z kaczki. Jury z dr. Grzegorzem Russakiem na czele oceni przyrządzone dania. W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji, gospodarstw agroturystycznych, szkół i przedszkoli, którzy rywalizować będą w konkursie publiczności na najlepszy rosół drobiowy.
Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego jest cyklem przedsięwzięć organizacyjnych na Warmii Mazurach od 2010 roku. Podczas wielu wydarzeń odbywających się w regionie można poznać różnorodność i bogactwo smaków lokalnych potraw i produktów.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz