Wyroby będą oceniane w dwóch głównych kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna. W pierwszej grupie jury oceni zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięsa, ryby, wyroby mleczarskie i miody, jak też przetwory owocowe i warzywne. Z kolei w kategorii potraw wyróżniane będą dania restauracji i gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańców i małych grup zrzeszających pasjonatów regionalnej kuchni.
Do finału dostały się produkty i potrawy wyłonione w trzech finałach subregionalnych w Elblągu, Ełku i Szczytnie. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Warmii i Mazur oraz ich promocja w specjalnej broszurze.
Organizatorami konkursu są: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz