Jak odchudzić grilla

Co możemy zrobić, aby majowe grillowanie było zdrowsze – radzi mgr Monika Szostek, dietetyk i psychodietetyk ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie:

  • Pierwszy krok należy do wyboru odpowiednich akcesoriów. Zadbajmy, aby węgiel był drzewny i podpalony w sposób naturalny! Bez zbędnych podpałek i innych pomocników wytworzenia ognia. 
  • Alternatywą jest grill elektryczny zdrowszy od tradycyjnego grillowania. Przy takiej formie przyrządzania potraw nie wydzielają się rakotwórcze związki, tzw. węglowodory aromatyczne. 
  • Nie grillujmy bezpośrednio na ogniu, tylko korzystajmy z przeznaczonych do tego celu specjalnych tacek. Starajmy się, aby mięso nie było za bardzo przypieczone/spalone. 
  • Zamarynujmy mięso wcześniej, co skróci czas grillowania. 
  • Najlepiej, aby marynata była samodzielnie wykonana. Wykorzystajmy do tego oliwę lub olej rzepakowy, ulubione zioła jako źródło cennych antyoksydantów (rozmaryn, tymianek, oregano, słodka papryka, czosnek). Gotowe, sklepowe marynaty mięsne to bomba konserwantów, stabilizatorów, regulatorów i wzmacniaczy smaku. 
  • Wybierajmy chude mięso, takie jak kurczak czy indyk, które jest lekkostrawne. Ograniczajmy spożycie czerwonego mięsa, boczku, kiełbasy.
  • Nie zapominajmy o RYBACH! One również sprawdzą się na grilla. Są źródłem kwasów omega 3 (szczególnie ryby słonowodne). Niestety, w naszej szerokości geograficznej jemy ich coraz mniej, a zalecane spożycie to 2 razy w tygodniu. 
  • Niwelujmy szkodliwość grillowanego mięsa DUŻĄ ilością WARZYW. Zadbajmy o to, aby na talerzu pojawiły się różne świeże i kolorowe warzywa, najlepiej w postaci na surowo, ponieważ zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Na uwagę zasługują przede wszystkim zielone warzywa liściaste, brokuły, papryka, buraki, pomidory.
  • Unikajmy gotowych sosów oraz tych na bazie majonezu. Zamiast tego wykorzystajmy gęsty jogurt naturalny lub bardziej tłusty jogurt grecki. Sos można wykonać również ze świeżych ziół (bazylia, pietruszka, mięta, kolendra) i oliwy. Postawmy także na klasyczny domowy sos pomidorowy. Takie rozwiązania z pewnością zmniejszą ich kaloryczność. 
  • Gotowy ketchup nie musi być taki zły! Zwróćmy uwagę na ilość pomidorów na 100g oraz zawartość cukru. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

Mimo, że grillowanie jest nieodłącznym elementem wiosennych i wakacyjnych spotkań towarzyskich, najważniejsze to zachować UMIAR. Trzymajmy się zasad rozsądnego grillowania, pamiętajmy o warzywach i nie zapominajmy dodatkowo o aktywności fizycznej, wykorzystując promienie słoneczne w plenerze. 


Agnieszka Deoniziak

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz