Foto: Cedrob |
na gałęziach. W związku z tym zagrożeniem zaleca się także zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy budynkami - nie mniejszej niż 10 m.
Optymalne warunki do rozwoju hodowli i produkcji drobiu wymagają właściwej izolacji budynku, którą można zapewnić poprzez wybór odpowiednich materiałów budowlanych. Ważne jest, aby ocieplając ściany zewnętrzne oraz sufit kurnika, wypełnić wszelkie szczeliny. W przeciwnym razie zmienne warunki atmosferyczne (upały, wilgoć, niska temperatura), mogą zaburzyć funkcję ciepłochronności kurnika, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju piskląt.
Z powodu słabo rozwiniętego mechanizmu termoregulacji pisklęta nie maja możliwości wyrównania strat ciepła. Za optymalną temperaturę wstawienia piskląt przyjmuje się 34,5°C. W celu zapewnienia odpowiedniej temperatury można zastosować ogrzewanie strefowe (o rozkładzie od 16°C
do 32°C), które pozwala ptakom na wybór optymalnej dla nich temperatury. Warto pamiętać, by wygrzewanie obiektu rozpocząć relatywnie wcześnie, przynajmniej 3 doby przed planowanym wstawieniem kurcząt. Stopniowe ogrzewanie obiektu do wymaganej temperatury gwarantuje stabilność warunków temperaturowych. Natomiast na koniec tuczu temperatura powinna wynosić
od 19°C do 21°C ( w zależności od zarządzającego i rasy kur).
Na odczuwalność temperatury, a tym samym potrzeby energetyczne kurcząt bezpośrednio wpływa wilgotność powietrza w kurniku. Jeśli przekracza ona zalecane granice 60 - 70% może doprowadzić do obniżenia odporności ptaków
i zwiększenia niebezpieczeństwa zachorowania na choroby pasożytnicze oraz zakaźne. Nie mniej groźne dla rozwoju ptaków jest zbyt suche powietrze. Przyczynia się ono do nadmiernego parowania organizmu, a także zwiększenia zapylenia w powietrzu, działającego drażniąco na górne drogi oddechowe kurcząt. Bardzo ważna jest również wentylacja – jej intensywność musi być zwiększana wraz ze wzrostem brojlerów. Występujący w przypadku niedostatecznej wentylacji niedobór tlenu oraz zbyt duża ilość szkodliwych gazów w powietrzu, mogą być przyczyną występowania wielu chorób metabolicznych.
Pozostałe elementy dotyczące prawidłowego wyposażenia pomieszczeń
dla kurczątdotyczą rozmieszczenia linii oświetlenia, poideł i karmideł.
Odpowiedni program świetlny wpływa zarówno na pobieranie paszy,
jak i na wzrost ptaków – istotna jest długość dnia świetlnego oraz natężenie światła. Dla ułatwienia adaptacji piskląt do nowego pomieszczenia, w pierwszych dniach po zasiedleniu stosuje się oświetlenie o większym natężeniu (minimum 20 lx), które w kolejnych dniach rozwoju zmniejsza się. Zabieg ten zapewnia harmonijny wzrost masy ciała brojlerów oraz ich układów i narządów wewnętrznych, zmniejszając ryzyko chorób metabolicznych.
Foto: Cedrob |
na produkcyjność stada, ale również decyduje o dobrostanie ptaków.
Definicja dobrostanu zwierząt pojawiła się w Polsce wraz ze wstąpieniem do Unii Europejskiej, która poprzez swoje organy wydaje akty prawne mające na celu standaryzację produkcji w krajach członkowskich. Przez "dobrostan" rozumie się koncepcję ochrony zwierząt gospodarskich, łączącą tradycyjną ochronę zdrowia zwierząt (dotyczącą bezpieczeństwa i jakości mięsa oraz innych produktów)
z humanitarną ochroną zwierząt (przeciwdziałanie cierpieniu zwierząt). Dobrostan zwierząt oznacza stan, który gwarantuje im 5 podstawowych wolności: od głodu i pragnienia, od dyskomfortu, od bólu, urazów i schorzeń, wolności w przejawianiu naturalnych zachowań oraz wolności od strachu i stresu. Dlatego niezwykle istotne jest odpowiednie rozmieszczenie wody i karmideł
w kurnikach, tj. w miarę równych odstępach od siebie, dzieląc szerokość pomieszczenia na ilość planowanych linii.
Na zakończenie należy przypomnieć elementarną zasadę zagospodarowywania kurników, która określa odpowiednią ilość ptaków na jednostkę powierzchni
w następujący sposób: pisklęta do 30 doby życia: 20 -22 szt./m2, tzw. ubiórka od 30 do 34 doby życia: 13,5 – 15 szt./m2.
Dla optymalizacji wyników produkcji trzeba pamiętać, że wraz ze wzrostem brojlerów (z 0,6 do 6 m3/h/kg masy ciała) należy zwiększać intensywność wentylacji. W przeciwnym razie niedobór tlenu oraz zbyt duża ilość szkodliwych gazów w powietrzu, będą sprzyjać występowaniu wielu chorób metabolicznych.
Szczegółowych informacji udziela:
Pegasus Public Relations
Magda Chmielewska
T: 22 877 22 18
Małgorzata Czarnota
T: 22 877 22 18
***
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB S.A. funkcjonują:
- Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
- Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie
- Wytwórnia Pasz w Gumowie
- Sklepy firmowe
- Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa. Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB S.A. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni
w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008, posiadają uprawnienia
do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne
o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych,
w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji system higienizacji paszy oraz system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB S.A.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz