Jak właściwie zaaranżować kurnik?

Jednym z istotnych elementów w produkcji drobiarskiej jest prawidłowe wyposażenie kurników. Miejsce ich położenia oraz sposób zagospodarowania wpływają na jakość hodowli ptaków, a tym samym - na efektywność produkcji.

 

 

Foto: Cedrob

Zdaniem ekspertów, kurnik powinien być postawiony zgodnie z kierunkiem wiejących wiatrów, czyli wzdłuż linii wschód – zachód z wystawą południową. Chodzi o to, aby ściana szczytowa stanowiła ochronę pomieszczenia przed wiatrem. Dobrym sposobem zapewnienia ciepła w pomieszczeniach inwentarskich jest posadzenie w ich pobliżu rzędu drzew -  w odległości ok. 30 m. Jeśli drzewa znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie budynków, zwiększa to ryzyko przenoszenia do kurników wirusów, bakterii i innych patogenów poprzez odchody ptaków przysiadających
na gałęziach. W związku z tym zagrożeniem zaleca się także zachowanie odpowiedniej odległości pomiędzy budynkami - nie mniejszej niż 10 m.

 

 

 

 

Optymalne warunki do rozwoju hodowli i produkcji drobiu wymagają właściwej izolacji budynku, którą można zapewnić poprzez wybór odpowiednich materiałów budowlanych. Ważne jest, aby ocieplając ściany zewnętrzne oraz sufit kurnika, wypełnić wszelkie szczeliny. W przeciwnym razie zmienne warunki atmosferyczne (upały, wilgoć, niska temperatura), mogą zaburzyć funkcję ciepłochronności kurnika, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju piskląt.

 

 

Z powodu słabo rozwiniętego mechanizmu termoregulacji pisklęta nie maja możliwości wyrównania strat ciepła. Za optymalną temperaturę wstawienia piskląt przyjmuje się 34,5°C. W celu zapewnienia odpowiedniej temperatury można zastosować  ogrzewanie strefowe (o rozkładzie od 16°C
do 32°C), które pozwala ptakom na wybór optymalnej dla nich temperatury. Warto pamiętać, by wygrzewanie obiektu rozpocząć relatywnie wcześnie, przynajmniej 3 doby przed planowanym wstawieniem kurcząt. Stopniowe ogrzewanie obiektu do wymaganej temperatury gwarantuje stabilność warunków temperaturowych. Natomiast na koniec tuczu temperatura powinna wynosić
od 19°C do 21°C ( w zależności od zarządzającego i rasy kur). 

 

Na odczuwalność temperatury, a tym samym potrzeby energetyczne kurcząt bezpośrednio wpływa wilgotność powietrza w kurniku. Jeśli przekracza ona zalecane granice 60 - 70% może doprowadzić do obniżenia odporności ptaków
i zwiększenia niebezpieczeństwa zachorowania na choroby pasożytnicze oraz zakaźne. Nie mniej groźne dla rozwoju ptaków jest zbyt suche powietrze. Przyczynia się ono do nadmiernego parowania organizmu, a także zwiększenia zapylenia w powietrzu, działającego drażniąco na górne drogi oddechowe kurcząt. Bardzo ważna jest również wentylacja – jej intensywność musi być zwiększana wraz ze wzrostem brojlerów. Występujący w przypadku niedostatecznej wentylacji niedobór tlenu oraz zbyt duża ilość szkodliwych gazów  w powietrzu, mogą być przyczyną występowania wielu chorób metabolicznych.

Pozostałe elementy dotyczące prawidłowego wyposażenia pomieszczeń
dla kurczątdotyczą rozmieszczenia linii oświetlenia, poideł i karmideł.

 

 

 

Odpowiedni program świetlny wpływa zarówno na pobieranie paszy,
jak i na wzrost ptaków – istotna jest długość dnia świetlnego oraz natężenie światła. Dla ułatwienia adaptacji piskląt do nowego pomieszczenia, w pierwszych dniach po zasiedleniu stosuje się oświetlenie o większym natężeniu (minimum 20 lx), które w kolejnych dniach rozwoju zmniejsza się. Zabieg ten zapewnia harmonijny wzrost masy ciała brojlerów oraz ich układów i narządów wewnętrznych, zmniejszając ryzyko chorób metabolicznych.


 

 

 

 

 

Foto: Cedrob

Przy wyposażaniu kurników należy bezwzględnie pamiętać o zapewnieniu dostępu i właściwej jakości wody kurczętom, co nie tylko przekłada się
na produkcyjność stada, ale również decyduje o dobrostanie ptaków.

 

Definicja dobrostanu zwierząt pojawiła się w Polsce wraz ze wstąpieniem do Unii Europejskiej, która poprzez swoje organy wydaje akty prawne mające na celu standaryzację produkcji w krajach członkowskich. Przez "dobrostan" rozumie się koncepcję ochrony zwierząt gospodarskich, łączącą tradycyjną ochronę zdrowia zwierząt (dotyczącą bezpieczeństwa i jakości mięsa oraz innych produktów)
z humanitarną ochroną zwierząt (przeciwdziałanie cierpieniu zwierząt). Dobrostan zwierząt oznacza stan, który gwarantuje im 5 podstawowych wolności: od głodu i pragnienia, od dyskomfortu, od bólu, urazów i schorzeń, wolności w przejawianiu naturalnych zachowań oraz wolności od strachu i stresu. Dlatego niezwykle istotne jest odpowiednie rozmieszczenie wody i karmideł
w kurnikach, tj. w miarę równych odstępach od siebie, dzieląc szerokość pomieszczenia na ilość planowanych linii.

 

Na zakończenie należy przypomnieć elementarną zasadę zagospodarowywania kurników, która określa odpowiednią ilość ptaków na jednostkę powierzchni
w następujący sposób: pisklęta do 30 doby życia: 20 -22 szt./m2, tzw. ubiórka od 30 do 34 doby  życia: 13,5 – 15 szt./m2.

Dla optymalizacji wyników produkcji trzeba pamiętać, że wraz ze wzrostem brojlerów (z 0,6 do 6 m3/h/kg masy ciała) należy zwiększać intensywność wentylacji. W przeciwnym razie niedobór tlenu oraz zbyt duża ilość szkodliwych gazów w powietrzu, będą sprzyjać występowaniu wielu chorób metabolicznych.

 

 

Szczegółowych informacji udziela:

Pegasus Public Relations

Magda Chmielewska

E: m.chmielewska@pegasus.pl

T: 22 877 22 18

 

 

Małgorzata Czarnota

E: m.czarnota@pegasus.pl

T: 22 877 22 18

 

***

CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB S.A. funkcjonują:

  • Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
  • Zakłady Wylęgu Drobiu  w Mławie i Pawłowie
  • Wytwórnia Pasz w Gumowie
  • Sklepy firmowe
  • Fermy hodowlane

Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa.  Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB S.A. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.

Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni
w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością  ISO 9001:2008,  posiadają uprawnienia

do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich. 

 Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz      w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne

 

 

o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych,
w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt.  W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji  system higienizacji paszy oraz  system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.

Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB S.A.

Źródło: Własne

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz