Kulinarna podróż Chorwatów po Warmii i Mazurach

Trwa wizyta delegacji Żupanii Splicko-Dalmatyńskiej w województwie warmińsko-mazurskim. Przedstawiciele chorwackich instytucji oraz przedsiębiorcy poznają walory regionalnej kuchni.

Chorwaci odwiedzą dziś pracownię cukierniczą Magdaleny Kroczek oraz tradycyjną wędzarnię w Purdzie. Kolejne dni wizyty wypełnią spotkania z lokalnymi producentami żywności. Zagraniczni goście obejrzą także szkoły gastronomiczne zmodernizowane dzięki środkom unijnym m.in. w Ełku i Elblągu, zaś w piątek (9 listopada) zawitają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Program pobytu delegacji chorwackiej na Warmii i Mazurach zakłada także wizyty studyjne w gospodarstwach rolnych, u przetwórców żywności, restauratorów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Chorwatów interesuje także sposób działania Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie, którą stworzyli członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.  

Wizyta Chorwatów na Warmii i Mazurach to wynik partnerstwa regionów. Latem tego roku województwo warmińsko-mazurskie podpisało z Żupanią Splicko-Dalmatyńską umowę o współpracy. Zakres współdziałania obejmuje m.in: turystykę, gastronomię, hotelarstwo, szkolnictwo zawodowe, rzemiosło, żywność naturalną i produkty tradycyjne.

Program wizyty:

wtorek

9:30 – 11:00 – wizyta w pracowni cukierniczej Magdaleny Kroczek,

11:30 – 12:15 – wizyta w tradycyjnej wędzarni warmińskiej w Purdzie,

13:15 – 14:30 – wizyta w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

środa

11:00 – 12:30 – wizyta w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,

13:00 – 14:00 – wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku,

15:00 – 16:00 – wizyta w ,,Eko-Piekarni” Sp. z o.o. Wydminy,

19:00 – 20:00 – wizyta w gospodarstwie rolnym „Mazurskie Smaki” w Marcinkowie.

czwartek

9:30 – 10:30 – wizyta zakładzie piekarskim Jan i Dariusz Trzczak w Reszlu,

11:00 – 11:45 – wizyta w młynie „Młynomag” w Grodzi Małej k. Reszla,

14:00 – 16:30 – wizyta w Zespole Szkół Gastronomicznych w Elblągu.

piątek

10:00 – 10:30 – wizyta w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie,

10:30 – 12:00 – omówienie zasad współpracy dotyczącej umowy o współpracy międzyregionalnej,

12:00 – 12:00 - ZSGS Olsztyn – informacje o Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,

17:00 – 19:00 – udział w Gali Jakości, sale kopernikowskie zamku w Olsztyn 

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz