Chorwaci odwiedzą dziś pracownię cukierniczą Magdaleny Kroczek oraz tradycyjną wędzarnię w Purdzie. Kolejne dni wizyty wypełnią spotkania z lokalnymi producentami żywności. Zagraniczni goście obejrzą także szkoły gastronomiczne zmodernizowane dzięki środkom unijnym m.in. w Ełku i Elblągu, zaś w piątek (9 listopada) zawitają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Program pobytu delegacji chorwackiej na Warmii i Mazurach zakłada także wizyty studyjne w gospodarstwach rolnych, u przetwórców żywności, restauratorów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Chorwatów interesuje także sposób działania Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie, którą stworzyli członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle.
Wizyta Chorwatów na Warmii i Mazurach to wynik partnerstwa regionów. Latem tego roku województwo warmińsko-mazurskie podpisało z Żupanią Splicko-Dalmatyńską umowę o współpracy. Zakres współdziałania obejmuje m.in: turystykę, gastronomię, hotelarstwo, szkolnictwo zawodowe, rzemiosło, żywność naturalną i produkty tradycyjne.
Program wizyty:
wtorek
9:30 – 11:00 – wizyta w pracowni cukierniczej Magdaleny Kroczek,
11:30 – 12:15 – wizyta w tradycyjnej wędzarni warmińskiej w Purdzie,
13:15 – 14:30 – wizyta w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
środa
11:00 – 12:30 – wizyta w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,
13:00 – 14:00 – wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku,
15:00 – 16:00 – wizyta w ,,Eko-Piekarni” Sp. z o.o. Wydminy,
19:00 – 20:00 – wizyta w gospodarstwie rolnym „Mazurskie Smaki” w Marcinkowie.
czwartek
9:30 – 10:30 – wizyta zakładzie piekarskim Jan i Dariusz Trzczak w Reszlu,
11:00 – 11:45 – wizyta w młynie „Młynomag” w Grodzi Małej k. Reszla,
14:00 – 16:30 – wizyta w Zespole Szkół Gastronomicznych w Elblągu.
piątek
10:00 – 10:30 – wizyta w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie,
10:30 – 12:00 – omówienie zasad współpracy dotyczącej umowy o współpracy międzyregionalnej,
12:00 – 12:00 - ZSGS Olsztyn – informacje o Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,
17:00 – 19:00 – udział w Gali Jakości, sale kopernikowskie zamku w Olsztyn
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz