Polacy są dumni z tradycyjnego jedzenia i wielkich zwycięstw polskiego oręża – pisze dzisiejsza „Rzeczpospolita”. Znajomym poleciliby też koniecznie wizytę na Wawelu i wzniesienie toastu żubrówką. Jednak w kategorii najciekawszych miejsc w Polsce zwycięstwo odnoszą Mazury. Na Krainę Wielkich Jezior Mazurskich oddano prawie dwukrotnie więcej głosów niż na następny na liście Kraków.
Spośród ważnych wydarzeń, które najbardziej kojarzą się z Polską, głosujący zdecydowanie wybierają Bitwę pod Grunwaldem. Na drugim miejscu znalazła się wiktoria odniesiona przez Jana III Sobieskiego pod Wiedniem, a na trzecim – zwycięstwa polskiej husarii.
W palecie potraw Polacy najbardziej cenią pierogi, potem piwa regionalne, żurek i kotlet schabowy. Robert Makłowicz, znawca kuchni i podróżnik, komentuje w „Rzeczpospolitej”, że jest zaskoczony wyborem pierogów, jako sztandarowego specjału, bo nie jest to polskie danie narodowe. Pierogi serwuje się także u większości naszych sąsiadów. Ale stąd ich popularność szczególnie na Warmii i Mazurach, w tyglu narodowości, zwyczajów, tradycji, także kulinarnych.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz