Zawodowi kucharze z całego regionu będą walczyć o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w trzech konkursach na najlepsze potrawy mięsne. W jednym z nich to publiczność wybierze ekipę, która przyrządzi najsmaczniejszy gulasz wieprzowy i wołowy. Dla wytrawnych smakoszy organizatorzy przygotowują degustację specjałów z koźliny.
Festiwal zapowiada się interesująco również dla najmłodszych uczestników. W Miasteczku „Mrongoville”, utrzymanym w kowbojskim klimacie, tego dnia przewidziano pokaz indiański, władania rewolwerami i lassem, a także zawody strzeleckie. Całodzienne atrakcje zakończą się o 17:00 koncertem zespołu Country Band.
Święta regionalnych specjałów to już tradycja. W tym roku dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla jest promowane na kilkunastu imprezach. W roli głównej między innymi pierogi, pieczywo, ryby, ziemniaki. W sierpniu zapraszamy do Lidzbarka Warmińskiego, Szczytna, Gołdapi, Biskupca Reszelskiego.
Więcej informacji na stronie produktregionalny.warmia.mazury.pl. oraz www.mrongoville.pl.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz