Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem.
Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia. Ich wprowadzaniu towarzyszą barwne imprezy folklorystyczne:
Karlsztejn (okolice Pragi)
11.11.2010 zapraszamy do restauracji U Janů, gdzie będzie można skosztować win świętomarcińskich i tradycyjnych przysmaków. Uroczyste otwarcie butelek - o godzinie 11. (www.hradkarlstejn.cz)
Mikulov (Morawy Południowe)
Na wspaniałe wino i niezwykłe przeżycia kulinarne zaprasza Mikulov 12.11.2010 (www.mikulov.cz )
Brno (Morawy Południowe)
Tradycyjnie już na św. Marcina 11.11.2010 odbędzie się na rynku w Brnie impreza winiarska. Pierwsze butelki otwarte zostaną o godz. 11. Na gości czeka degustacja 100 próbek świętomarcińskiego wina. (www.jizni-morava.cz)
Kutna Hora (okolice Pragi)
Piwnice winne Kutná Hora zapraszają 11.11.2010 na degustację rocznika 2010.
Praga, Ogród Botaniczny Troja
Pierwsze butelki świętomarcińskiego otwarte 11.11.2010 o godz. 11.
Valtice (Morawy Południowe)
Morawska stolica wina zaprasza na imprezę winiarską 13.11.2010. Na gości czeka degustacja młodych win z Valtic i okolic, dobre jedzenie i zabawa (www.hlavnimestovina.cz)
Zamek Zbiroh (okolice Pragi)
13.11.2010 – Poświęcenie win świętomarcińskich na zamku Zbiroh w sobotę od godz. 11 do 18. Imprezie towarzyszy bogaty program, w karczmie zamkowej do wina serwowana będzie świętomarcińska gęś. (http://www.zbiroh.com/)
Zamek Loučeň(okolice Pragi) zaprasza 13-14.11.2010 na młode wino, upieczoną na złoty kolor marcińską gęś, marcińskie rogaliki i inne smakołyki. (http://www.zamekloucen.cz)
Anna Gruszczyńska
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz