Nowe smaki Warmii i Mazur

Nie tylko piękna przyroda i zabytki znajdują uznanie turystów odwiedzających województwo warmińsko-mazurskie. Coraz większym powodzeniem cieszą się nasze wyroby regionalne. Nie dziwi więc fakt, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle wzbogaca się o nowych członków.

 

Jutro (12 kwietnia) o godz. 13:00 w sali 325 Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (ul. Emilii Plater 1) odbędzie się uroczyste przekazanie certyfikatów Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. W imieniu samorządu województwa wyróżnienia wręczy Marszałek Jacek Protas.

 

Certyfikaty, które są świadectwem wysokiej jakości wyrobów oraz stosowania tradycyjnych receptur, otrzyma sześć przedsiębiorstw:

  • Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potomko w Bartoszycach,
  • Pasieka Rodzinna Kaweckich w Dzierzgoniu,
  • Restauracja ,,Pod Żaglami” w Olsztynie,
  • Wytwórnia Win i Miodów Pitnych w Nidzicy,
  • Zespół Pałacowy Galiny koło Bartoszyc,
  • Restauracja Kortowska w Olsztynie,
  • Stołówka akademicka ,,Kuźnia Smaków” w Olsztynie.

 

Certyfikaty odbiorą także firmy, które wyróżnienia otrzymały już  wcześniej, czyli ,,Piekarnia Staropolska” z  Olsztyna, ,,Zajazd nad Drwęcą” z Nowego Miasta Lubawskiego oraz zajazd ,,Pod Kłobukiem” z Małdyt.

 Marcin Galibarczyk

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz