Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Restauratorzy z Warmii i Mazur od kilku lat mogą przystępować do sieci dziedzictwa kulinarnego. Na dzisiejszym posiedzeniu zarząd województwa warmińsko-mazurskiego przyjął dwóch nowych członków: hotel Tajty w Wilkasach oraz stołówkę Placówka w Wydminach.

 

- Sieć, którą powołaliśmy jako pierwsi w Polsce, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem lokalnych producentów żywności oraz restauratorów. Obecnie należy do niej 121 firm i jest to największa regionalna sieć dziedzictwa kulinarnego w kraju - mówi marszałek województwa Jacek Protas.

Procedurę przystąpienia do sieci przeszła restauracja w hotelu Tajty w Wilkasach, gdzie przygotowywane są potrawy kuchni staropolskiej. Charakterystycznym znakiem sieci będzie mogła posługiwać się także stołówka „Placówka” w Wydminach, której właścicielka prowadzi certyfikowane gospodarstwo agroturystyczne.

Certyfikaty sieci są potwierdzeniem jakości sprzedawanych wyrobów, a także gwarancją doskonałych półproduktów i surowców, z których są przygotowywane. Do sieci mogą przystąpić przedsiębiorstwa, które zajmują się sprzedażą lub produkcją żywności stanowiącej dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur lub Powiśla. Regionalne zrzeszenie jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, do której należy 25 regionów z Europy.

Dodatkowe informacje na http://wrota.warmia.mazury.pl/Jakosc-i-znaki-reg./artykuly-archiwalne/Europejska-Siec-Dziedzictwa-Kulinarnego.html

Łukasz Bielewski

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz