Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego połączone z Regionalnymi Obchodami Dnia Samorządu Terytorialnego

W niedzielę, 1 czerwca w godz.9-17, na placuprzy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku będzie można posmakować specjałów tradycyjnej kuchni Kaszub, Kociewia i Żuław. Już po raz ósmy zagości tu Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. O godz. 11.30 zostanie odprawiona msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego województwa pomorskiego oraz samorządowców. Następnie o godz. 13 rozpoczną się uroczystości związane z Dniem Samorządu Terytorialnego z udziałem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka podczas której wręczone zostaną odznaczenia państwowe Medale za Długoletnią Służbę a także odznaczenia Zasłużony dla rolnictwa.

 

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców, bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.

 

Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 144 zarejestrowanymi produktami. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 1247 produktów.

 

W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb i lokalnych nalewek.

 

Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne. Swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 17.00.

 

Małgorzata Pisarewicz

Źródło: UMG

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz