Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to dobra okazja do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, najczęściej z lokalnych surowców, bo tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Promocja potraw sporządzanych według tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 144 zarejestrowanymi produktami. Na krajową listę, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, wpisano już 1247 produktów.
W alejce wzdłuż katedry będą rozmieszczone stoiska niewielkich rodzinnych masarni, serowarni, koła gospodyń przywiozą kuchy, przetwory, nie powinno zabraknąć pachnącego wiejskiego pieczywa, złocistego miodu, wędzonych ryb i lokalnych nalewek.
Święto pomorskich producentów rozpocznie się o godz. 9. Odwiedzającym będą przygrywać zespoły folklorystyczne. Swoje wyroby będą też oferować artyści rękodzielnicy. Spotkanie z pomorską żywnością zakończy się ok. godz. 17.00.
Małgorzata Pisarewicz
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz