Przełomowy projekt dla polskiego miodu!

Polski miód zyska unikalny „odcisk palca”, który pomoże skuteczniej chronić jego autentyczność i jakość. 12 grudnia 2025 r. w siedzibie Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie odbyło się spotkanie robocze, inicjujące historyczny proces stworzenia systemu identyfikacji polskiego miodu – z inicjatywy GIJHARS Doroty Bocheńskiej.

Baza miodów w przygotowaniu

Spotkanie należy uznać za moment przełomowy, bo jest to pierwszy tak konkretny krok w stronę stworzenia Bazy Polskich Miodów, która ma stać się swoistym „odciskiem palca polskiego miodu”. Ten referencyjjny zbiór autentycznych miodów z polskich pasiek nie tylko ułatwi promocję i ochronę marki polskiego miodu, ale również znacząco usprawni kontrolę jego autentyczności.

 

To jedno z najważniejszych przedsięwzięć ostatnich lat w obszarze ochrony jakości żywności. Projekt ten opiera się na szerokiej współpracy administracji, laboratoriów, służb nadzorczych oraz branży pszczelarskiej, co daje realną szansę na stworzenie trwałego i wiarygodnego narzędzia. W dłuższej perspektywie przełoży się to na większą przejrzystość rynku, skuteczniejszą ochronę producentów i umocnienie zaufania konsumentów do polskiego miodu. – podkreśla Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu Przemysła Rujna.

 

Wspólne działania dają efekt

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele GIJHARS, pracownicy laboratoriów terenowych, reprezentanci ministerstwa, a także przedstawiciele weterynarii i szeroko reprezentowana branża pszczelarska, od producentów po dystrybutorów, a nawet popularyzatorzy pszczelarstwa, w tym znani youtuberzy.

 

Utworzenie Bazy Polskich Miodów stworzy solidne, referencyjne zaplecze, które nie tylko ułatwi identyfikację i potwierdzanie autentyczności produktów, ale również wzmocni transparentność rynku. W efekcie polski miód zyska narzędzie stanowiące fundament uczciwej konkurencji, skutecznej ochrony producentów oraz budowania trwałej, silnej pozycji na rynku krajowym i międzynarodowym.

Łukasz Piasta

Dodawanie komentarzy zostało wyłączone