Regionalna kuchnia coraz bardziej popularna

Restauracje, przedsiębiorstwa i producenci żywności łącznie już 119 podmiotów z naszego regionu należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.



 

- Bogactwo i wielobarwność kulturowa naszych ziem ma swój wyraz także w różnorodności dziedzictwa kulinarnego – mówi marszałek Jacek Protas. – Mieszkańcy i turyści coraz częściej wybierają lokale z tradycyjną, lokalną kuchnią. Cieszę się, że coraz więcej przedsiębiorców dostrzega w tym szansę, produkuje i serwuje regionalne specjały i przystępuje do sieci, bo to znak rozpoznawczy i swoista gwarancja jakości dla konsumentów.

 

Ubiegły rok na Warmii i Mazurach minął pod znakiem promocji tradycyjnej i regionalnej żywności. Zrealizowane w różnych miejscowościach wydarzenia pokazały bogactwo regionalnej kuchni. Z roku na rok rośnie także udział mieszkańców i turystów w tych wydarzeniach, co świadczy o zwiększającej się popularności kulinarnych przedsięwzięć.

 

Samorząd województwa ma równie bogate plany na rok 2012. W tegorocznym kalendarzu imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego znalazło się 12 wydarzeń.

 

Imprezy z kalendarza smaków rozpoczną się od Regionalnego Święta Ryby, które odbędzie się 30 czerwca w Iławie, a zakończą 6 października w Ełku Regionalnym Świętem Miodu. W formule imprez mieszczą się także konkursy dla amatorów i bardziej zaawansowanych oraz degustacje. W poszczególnych miastach regionu będzie można wypróbować swoje umiejętności kulinarne i posmakować kartaczy, dań z mięsa drobiowego, wieprzowego i dziczyzny, dań z mleka, ziemniaków czy miodu.

 

Warmia i Mazury przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku, jako pierwszy polski region. W nasze ślady poszły kolejno inne województwa: pomorskie, wielkopolskie, mazowieckie i opolskie w 2008 roku, świętokrzyskie, zachodniopomorskie i dolnośląskie w 2010 roku i kujawsko-pomorskie w 2011 roku.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz