Regionalne kiermase na miejskim targowisku

Pierwsza okazja do zakupów produktów żywnościowych najwyższej jakości z Warmii i Mazur już w najbliższą sobotę 11 maja w Olsztynie. Nazwa kiermas nawiązuje do dawnych, warmińskich tradycji.

Do tej pory wszyscy chętni mogli się zaopatrzyć w żywność regionalną, tradycyjną i naturalną podczas kiermaszów przy Wysokiej Bramie w Olsztynie, organizowanych przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego. Członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” zrzeszeni w Regionalnej Izbie Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie wyszli z nową inicjatywą stworzenia kolejnego, regularnego miejsca sprzedaży.

- Bardzo się cieszę z nowej inicjatywy, tym bardziej, że pomysł powołania do życia regionalnej izby gospodarczej narodził się u nas w urzędzie dzięki temu, że od 2005 roku w regionie funkcjonuje sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśleprzypomina wicemarszałek Jarosław Słoma. - Sieć zrzesza producentów, przetwórców żywności, restauratorów oraz właścicieli sklepów i gospodarstw agroturystycznych. Dobrze, że ze swoją ofertą chcą wyjść do mieszkańców stolicy regionu, może regionalne wyroby w przyszłości będą także szerzej dostępne na targowiskach w innych miastach.

„Tradycyjne Kiermase Smaków Warmii i Mazur” odbywać się będą w każdą sobotę w specjalnie oznakowanym miejscu na targowisku miejskim przy ul. Grunwaldzkiej w Olsztynie (w godz. 6-14). Wśród produktów pochodzących z naszego regionu znajdą się pieczywo, ciasta, wędliny, ryby czy miody.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz