- W dobie globalizacji coraz częściej szukamy tego, co oryginalne, niepowtarzalne – mówi Jacek Protas, marszałek województwa. - Dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Odgrywa ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na swoją różnorodność, specyficzność typowych dla danego regionu produktów żywnościowych i potraw. Kiedy dodamy do tego także tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy ten niepowtarzalny klimat, który w różne regiony na świecie przyciąga rzesze turystów.
Na Warmii, Mazurach i Powiślu od kilku lat rozwija się sieć producentów żywności tradycyjnej i lokalnej. Pod tym względem jesteśmy regionem konkurencyjnym i atrakcyjnym turystycznie. Festiwal, który odbędzie się w dniach 15-16 września roku w Olsztynie ma na celu promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami surowców, którzy wachlarz swoich produktów zaprezentują w sobotę i niedzielę na terenie przedzamcza w Olsztynie, a lokalną gastronomią.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz