Pszczelarze z całego regionu zaprezentują miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich. Podczas „słodkiego” wydarzenia jury wyłoni najlepsze miody w czterech różnych gatunkach: miód rzepakowy, lipowy, gryczany i wielokwiatowy. Każdy może także stanąć w szranki konkursu „Na najlepszą miodówkę” oraz „Na najlepsze ciasto z miodem”. Część konkursową poprowadzi prof. Jerzy Wilde z Katedry Pszczelnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Celem imprezy jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla oraz promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym miodu. Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz produktów pszczelarskich oraz występy artystyczne. Dla najmłodszych przygotowano wiele konkursów tematycznych.
Święto Miodów wieńczy kalendarz imprez promujących naturalną, tradycyjną żywność w województwie warmińsko-mazurskim w 2012 roku.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz