Regionalny festiwal mięs w Mrągowie

Już po raz trzeci Miasteczko Westernowe Mrongoville w Mrągowie będzie gospodarzem Regionalnego Festiwalu Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego. W konkursie na najlepszą potrawę z wołowiny do rywalizacji staną kucharze z całego regionu.

Kulinarne umiejętności zaprezentują również gospodynie domowe, przyrządzając bitki wieprzowe w „Konkursie na najlepszą potrawę z wieprzowiny”. Oceny potraw dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka. Nowością tegorocznej edycji będzie transmisja on-line z przebiegu konkursów dostępna na stronie www.warmia.mazury.pl.

Organizatorzy przewidzieli również laur publiczności za najlepszy gulasz wołowy. W tej dyscyplinie wystąpią szefowie kuchni lokalnych restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych.


Atrakcją festiwalu będzie również pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i jej degustacja. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów regionalnych członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Celem imprezy jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, miasto Mrągowo oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.

Festiwal rozpocznie się jutro (21 lipca) o godz. 12:00.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz