Kulinarne umiejętności zaprezentują również gospodynie domowe, przyrządzając bitki wieprzowe w „Konkursie na najlepszą potrawę z wieprzowiny”. Oceny potraw dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka. Nowością tegorocznej edycji będzie transmisja on-line z przebiegu konkursów dostępna na stronie www.warmia.mazury.pl.
Organizatorzy przewidzieli również laur publiczności za najlepszy gulasz wołowy. W tej dyscyplinie wystąpią szefowie kuchni lokalnych restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych.
Atrakcją festiwalu będzie również pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i jej degustacja. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów regionalnych członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Celem imprezy jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, miasto Mrągowo oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.
Festiwal rozpocznie się jutro (21 lipca) o godz. 12:00.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz