Sieć dziedzictwa kulinarnego zyska nowych członków

Regionalni producenci żywności i restauratorzy są zrzeszeni w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Na Warmii i Mazurach jest ich blisko setka. Grono to powiększy się o kolejnych dziewięciu członków.

Oficjalne wręczenie certyfikatów nowym restauracjom oraz degustację regionalnych specjałów przeprwadzono 18 stycznia w sali Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie.

 

- Jako pierwsi w kraju przystąpiliśmy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Należą do niej już 24 regiony z Europy  - mówi Marszałek Województwa Jacek Protas. - Jest to doskonały pomysł dla regionu takiego jak Warmia, Mazury i Powiśle, o bogatych tradycjach rolniczych i kulinarnych.

Lista nowych członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle:

 

1.         Firma „EKO” Piotr Hillar z Rybna

2.         Gospodarstwo Rybackie „Mikołajki”

3.         Gospodarstwo Agroturystyczne „Zapiecek” z Idzbarka k. Ostródy

4.         Gościniec pod Dębem w Wilimach

5.         P.P.H.U. „Maluchnik” – piekarnia z Górowa Iławieckiego

6.         P.P.H.U. „Piekarnia Staropolska” z Olsztyna

7.         Restauracja „Zakątki Europy” z Olsztyna

8.         „Zajazd nad Drwęcą” z Nowego Miasta Lubawskiego

9.         Zajazd „Pod Kłobukiem” w Małdytach

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz