Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla ma nowych członków

Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla przyjęto sześć nowych przedsiębiorstw.

 

Do tego elitarnego grona dołączyły: Restauracja Kresowa z Ostródy, Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Jurewicz” z Olecka, Sklep – „Smak Eko” z Elbląga, Restauracja Zielarnia z Olsztynka, Gospodarstwo Rolne „Ciche Wody” Anny i Wojciecha Oczkowskich z Wężówki k. Budr oraz „Smaki Gabi Gastronomia” Gabrieli Matusiak z Tuławek k. Dywit.

 

Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Znajdują się w niej regiony z różnych części Europy realizujące działania, które mają na celu promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Województwo warmińsko-mazurskie pierwsze w Polsce przystąpiło do europejskiej sieci, a w październiku 2005 roku uzyskało jej pełne członkostwo.

 

Obecnie sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla liczy 156 członków.

Marcin Galibarczyk

Źródło: UMO

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz