- Wykorzystujemy kuchnię do promocji regionu, a konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla” jest tego najlepszym przykładem – mówi Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. - Dla nikogo nie jest dziś tajemnicą, że skuteczna promocja regionu jest w dużej mierze oparta na gastronomii. Wybierając miejsce na wypoczynek w pierwszej kolejności sprawdzamy, co możemy tam zobaczyć i przeżyć, a następnie co możemy tam zjeść, czego posmakować. Organizowany przez nas konkurs ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z naszego regionu. Te jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego województwa, chcemy opublikować w specjalnej broszurze i szeroko promować.
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
I. Produkty:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne.
II. Potrawy:
Konkurs w części „Potrawy” prowadzony jest dla dwóch grup uczestników:
- przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne – powyżej pięciu pokoi) i szkoły,
- osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do pięciu pokoi.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz