Smaki Warmii, Mazur i Powiśla – wielki finał

Finał V edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy już w najbliższą sobotę 4 grudnia 2010 roku o godz. 11.00 w siedzibie Warmińsko-Mazurskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości (ul. Prosta 38 w Olsztynie).

 

- Wykorzystujemy kuchnię do promocji regionu, a konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla” jest tego najlepszym przykłademmówi Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. - Dla nikogo nie jest dziś tajemnicą, że skuteczna promocja regionu jest w dużej mierze oparta na gastronomii. Wybierając miejsce na wypoczynek w pierwszej kolejności sprawdzamy, co możemy tam zobaczyć i przeżyć, a następnie co możemy tam zjeść, czego posmakować. Organizowany przez nas konkurs ma na celu zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z naszego regionu. Te jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego województwa, chcemy opublikować w specjalnej broszurze i szeroko promować. 

 

 

Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:

I.                    Produkty:

- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,

- napoje regionalne,

- inne produkty regionalne.

 

II.                 Potrawy:

Konkurs w części „Potrawy” prowadzony jest dla dwóch grup uczestników:

  1. przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne – powyżej pięciu pokoi) i szkoły,
  2. osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do pięciu pokoi.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz