Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus, owsiana… Naprawdę jest w czym wybierać. Taka różnorodność stwarza wręcz nieograniczone możliwości
w kuchni, otwartej na eksperymenty i łączenie smaków. Kasza inspiruje, jest łatwa w przygotowaniu, ma przystępną cenę, co oznacza, że… warto wprowadzić ją do codziennej diety.
– Kasza kojarzona jest przede wszystkim z daniami obiadowymi, mięsem i sosem… przez co traci na atrakcyjności! Tymczasem świetnie sprawdza się również jako podstawa śniadań, przystawek, deserów czy lekkich przekąsek – mówi Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga „Dorota smakuje”, wspierająca kulinarnie ogólnopolską kampanię „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Przepisy na wyjątkowe dania z kaszą dla całej rodziny można znaleźć na stronie www.lubiekasze.pl
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, zainaugurowana w marcu br.,maprzekonaćPolki i Polaków, że warto częściej sięgać po kaszę i uwzględnić ją w codziennej diecie.
Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. W ramach kampanii zaplanowano takżespotkania kulinarne dla kobiet „Pod znakiem kaszy” oraz konkursy.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Agnieszka Żeglińska
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz