Dostępny na rynku materiał genetyczny kurcząt rzeźnych, predysponuje te ptaki
do uzyskiwania wysokich wyników produkcyjnych, ale wymaga przy tym m. in. wysokoenergetycznego żywienia. Dlatego stosowanie natłuszczania mieszanek paszowych prowadzone od wielu lat jest obecnie standardem. Wraz z wprowadzeniem tłuszczów do produkcji mieszanek paszowych, pojawił się problem nadmiernego otłuszczenia tuszek ptaków oraz chorób związanych z przemianą materii. Dzisiaj włączanie tłuszczów do mieszanek paszowych dla drobiu w oparciu o wiedzę i doświadczenie może dać jedynie oczekiwane efekty. Podkreśla to p. Grzegorz Łepek z Cedrob Pasze tłumacząc, że zawartość tłuszczu w mieszankach paszowych dla kurcząt rzeźnych nie powinna przekraczać 5%. Poza tym muszą to być wysokiej jakości świeże tłuszcze, w których nie rozpoczęły się procesy autooksydacyjne. Utlenianie tłuszczu powoduje m. in. utratę witamin litofilnych, zwłaszcza A
i E oraz powoduje rozkład karotenoidów. Obecnie na ryku paszowym dostępne są wysokiej jakości oleje roślinne oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i tylko w takie warto inwestować. Oprócz energii tłuszcze są także bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolenowego i linolowego, którego najwięcej zawierają oleje roślinne. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm ptaków, a są niezbędne do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz wykorzystania potencjału produkcyjnego.
Tłuszcze są ważnym elementem biorącym udział w budowie komórek i tkanek organizmu, a zwłaszcza błon komórkowych i osłonki mielinowej, chroniącej włókna nerwowe. Ich obecność jest niezbędna także ze względu na rolę jaką spełniają w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D3, E, K, przyspieszaniu transportu i wchłaniania aminokwasów oraz węglowodanów, a także są składnikiem związków biologicznie czynnych, takich jak hormony.
Stosując tłuszcze w żywieniu drobiu należy pamiętać, iż młode ptaki nie mają takiej zdolności trawienia tłuszczu, jak ptaki dorosłe. Przyczyna tkwi w niedostatecznym wydzielaniu żółci
i sekrecji enzymu lipazy. Poza tym pisklęta po wykluciu korzystają jeszcze ze składników pokarmowych z pęcherzyka żółtkowego. W związku z tym w pierwszym okresie życia ptaków zaleca się dodawanie niewielkich ilości tłuszczu do pasz dla kurcząt rzeźnych i w tym przypadku zaleca się stosowanie oleju roślinnego. W kolejnych okresach odchowu kurcząt można stosować większą zawartość tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w diecie ptaków, gdyż zdolność trawienia tłuszczu przez ptaki wzrasta z ich wiekiem. Ponieważ wchłanianie nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa się w obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodatek oleju roślinnego o wysokiej zawartości tych kwasów może poprawić wykorzystanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i spowodować, że energia zawarta w paszy zostanie lepiej wykorzystana przez ptaki.
Korzyści ze stosowania dobrej jakości tłuszczów w żywieniu ptaków jest wiele, p. Magdalena Polak – Rostek z Cedrob Pasze dodaje do tej listy jeszcze dodatkowe zalety: natłuszczanie mieszanek paszowych dla drobiu w ilości, którą podał p. Grzegorz Łepek poprawia smakowitość i wykorzystanie paszy przez ptaki oraz zmniejsza pylistość pasz, co ogranicza ryzyko wystąpienia schorzeń układu oddechowego. Poza tym ułatwia procesy związane
z granulacją mieszanek paszowych oraz przedłuża żywotność zespołu roboczego, nie obniżając wytrzymałości granul.
***
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB SA. funkcjonują:
- Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
- Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie
- Wytwórnia Pasz w Gumowie
- Sklepy firmowe
- Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa. Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB SA. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2008, posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji system higienizacji paszy oraz system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje, które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach, co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB SA.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz