Uczniowie z woj. warmińsko-mazurskiego w wielkim finale konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

Już 15 grudnia br., w Warszawie uczestnicy drugiej edycji konkursu Tradycyjne Produkty Nowoczesna Kuchnia Polska wezmą udział w finale konkursu kulinarnego. Powalczą oni o miano zwycięzcy, przyrządzając nowoczesne potrawy na bazie regionalnych, tradycyjnych produktów.

 

                       

W finale konkursu kulinarnego wezmą udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Wśród nich znajdą się również uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Finaliści zaserwują jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. Wręczenie nagród odbędzie się następnego dnia, w „Fortecy” przy ulicy Zakroczymskiej 12, podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych.

 

Konkurs kulinarny, będący drugim etapem projektu, został ogłoszony podczas dwudniowych warsztatów, które odbyły się w pięciu województwach Polski. Uczestniczyło w nich aż 50 trzyosobowych zespołów, które chcąc zakwalifikować się do finału, przesyłali autorskie propozycje dań konkursowych, z wykorzystaniem produktów regionalnych. Dziesięć najlepszych grup, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na konkurs finałowy do Warszawy.

 

– Podczas konkursu finałowego młodzi kucharze będą starali się jak najsmaczniej i najapetyczniej łączyć tradycję z nowoczesnością. Ich zadaniem będzie przyrządzenie przystawki, dania głównego oraz deseru – mówi Marek Zagórski, Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. – Jury będzie oceniać potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania, lecz także wykorzystania produktów regionalnych dodaje.

 

Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwać będzie jury w składzie: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Elżbieta Wójcik, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Marcin Budynek, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel.

 

Finaliści drugiej edycji konkursu kulinarnego reprezentują województwa: warmińsko-mazurskie (ZSGS w Olsztynie), podlaskie (PWSIiP w Łomży),podkarpackie (2 szkoły – ZSAT w Ropczycach oraz ZST w Lesku), lubuskie (ZSG w Gorzowie Wielkopolskim), mazowieckie (ZSG  w Warszawie), wielkopolskie (2 szkoły – ZSRCKU w Kościelcu oraz ZS w Ostrzeszowie) orazzachodniopomorskie (2 szkoły – ZS nr 6 w Szczecinie oraz ZSEH w Kołobrzegu).

 

Nagrodą dla zwycięzców jest 5-dniowy kurs sztuki kulinarnej w Akademii Marcina Budynka wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem,zaś dla pozostałych uczestników konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe i dyplomy. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród konkursu finałowego będzie miało miejsce 16 grudnia br. w  „Fortecy” przy ulicy Zakroczymskiej 12, podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych.

 

W trakcie kiermaszu producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, zaprezentują swoje specjały. Na stoiskach pojawią się miody, oleje, nalewki, sery, jaja, drób, wędliny, ryby…  – będzie można będzie je zarówno zdegustować, jak i kupić.

Nie zabraknie pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzą: Grzegorz Łapanowski – kucharz, prowadzi programy i warsztaty kulinarne orazDavid Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz.

 

Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa, finansowanego przez EFRWP i UE, w ramach promocji grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

 

O projekcie:

Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” realizowany jest w ramach promocji Wspólnej Polityki Rolnej. Jest on kolejną inicjatywą Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, współfinansowaną z grantu Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Slow Food Youth. Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez wykorzystywanie regionalnych, sezonowych i tradycyjnych produktów wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej.Jest on realizowany poprzez promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności, przynoszących korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom. W ramach projektu odbyły się: II edycja warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz spotkania producentów i restauratorów „Z pola na stół”.

 

O EFRWP:

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich.

 Agnieszka Żeglińska

Źródło: Własne

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz