Wartość przedsięwzięć, które uzyskały unijne wsparcie, wynosi 11,2 mln zł. Dofinansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury to 6,6 mln zł. Środki europejskie uzyskało 12 podmiotów.
- Lokalne wyroby budują tożsamość regionu. Warmia, Mazury oraz Powiśle są bogate w produkty kulinarne. Promujemy je podczas festiwali i imprez, a samorządy chętnie wykorzystują fundusze europejskie do organizacji tego typu przedsięwzięć – mówi Marszałek Jacek Protas.
Tym razem dofinansowanie otrzymał między innymi Olsztyński Klub Piłki Ręcznej Warmia Traveland, który realizuje projekt ,,Warmia w grze”. Wsparcie uzyskały także Mazurski Festiwal Grzańca oraz Elbląskie Święto Chleba, które odbędą się przyszłym roku.
O fundusze europejskie aktywnie sięgnęli także przedsiębiorcy. Dofinansowanie uzyskały Zakłady Mięsne Potorscy, Mleczarnia EKOŁUKTA, Spółdzielnia ,,Majonezy” z Kętrzyna oraz spółka Marton-Traveland, która jest organizatorem Pucharu Świata w Siatkówce.
Największe wsparcie z Programu Operacyjnego Warmia i Mazury uzyskała Mleczarnia EKOŁUKTA. Projekt ,,Wzrost konkurencyjności Mleczarni EKOŁUKTA poprzez promocję produktów regionalnych związanych z województwem warmińsko-mazurskim” uzyskał dofinansowanie w wielkości 778 250 zł.
Marcin Galibarczyk
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz