Wszyscy, którzy pojawią się na imprezach będą mieli okazję spróbować i nabyć najwyższej jakości produkty żywnościowe. Swoją ofertę przedstawią firmy będące członkami sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle.
„Regionalny Jarmark Wielkanocny” w Olsztynku to nie tylko prezentacja oferty kulinarnej, ale również ekspozycje wielkanocne charakterystyczne dla Warmii, Kurpi oraz Wileńszczyzny, a także pokazy malarstwa, pisanek oraz koncert zespołu „Pro Forma”.
Natomiast wśród produktów prezentowanych na kiermaszu w Olsztynie znajdą się: pieczywo, nabiał, wędliny, miody, a także ciasta. Oprócz tego produkty tradycyjne takie jak brukowiec mazurski czy syrop buraczany.
- Jesteśmy dumni z naszych tradycji kulinarnych, dlatego prezentujemy je na licznych festiwalach i kiermaszach – mówi Marszałek Województwa Jacek Protas – To pozwala na szeroką promocję naszych produktów oraz pokazanie, że Warmia i Mazury to nie tylko region piękny przyrodniczo, ale również bogaty w tradycyjne przysmaki kulinarne.
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w tym roku zorganizuje cykl czterech jednodniowych kiermaszy w różnych miastach i miasteczkach regionu (17 kwietnia, 21 maja, 17 września i 15 października). Szczegóły na stronie: www.produktregionalny.warmia.mazury.pl.
„Regionalny Jarmark Wielkanocny” w Olsztynku rozpocznie się w sobotę o godz. 12:00 i potrwa do godz. 18:00, natomiast niedzielny kiermasz w Olsztynie odbędzie się w godz. 11:00-18:00.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz