Wiosenne imprezy gastronomiczne w Czechach

Wiosenną wycieczkę do Czech warto połączyć z udziałem w jednym z ciekawych wydarzeń gastronomicznych. Na smakoszy czekają festiwale kuchni czeskiej, podczas których można delektować się typowymi przysmakami i znakomitymi trunkami.

 

Miłośników piwa zapraszamy do Pragi na szóstą edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego, największego wydarzenia gastronomicznego w Czechach. (www.ceskypivnifestival.cz) Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach od 16 maja do 1 czerwca 2013.  Na gości czeka bogata oferta czeskich browarów (70 gatunków piwa), najlepszych restauracji i  firm cateringowych, rzeźników i piekarzy.  Do dyspozycji będzie 10 tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe.  Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.

Festiwal odbędzie się w na terenie praskiego centrum wystawowego Výstaviště. Wstęp jest bezpłatny, za piwo i przysmaki kulinarne zapłacimy specjalnymi monetami Talarami, które będzie można nabyć na miejscu.

 

W ostatni majowy weekend (od 24 do 26 maja 2013) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna – Prague Food Festival (www.praguefoodfestival.cz). Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi  przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami.  Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

 

Litomyšl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany,  zaprasza na  

imprezę kulinarną o nazwie Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigovej 2013 (www.gastroslavnosti.cz). Nawiązuje ona do postaci legendarnej kucharki, Magdaleny Dobromily Rettigovej. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej.

Uroczystości gastronomiczne potrwają przez cały tydzień (od 13 do 19 maja 2013). Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.

Anna Gruszczyńska

Źródło: Własne

Galeria

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz