Wsparcie dla produkcji zdrowej żywności

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zrealizuje projekt pn. Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA. Wartość projektu to blisko 4 mln zł, z czego 2,8 mln dołoży samorząd województwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.

- Dzięki przyznanym środkom instytut zainwestuje w aparaturę badawczą, potrzebną do współpracy z przedsiębiorstwamimówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. – W rezultacie będzie można rozwijać badania nad opracowaniem nowych cech produktów, tak żeby były prozdrowotne i lepiej spełniały oczekiwania konsumentów. To nowa jakość w regionie, którego gospodarka w dużej mierze opiera się na produkcji rolno-spożywczej.

Projekt zakłada realizację następujących celów:

- przygotowanie zaplecza badawczego do transferu wiedzy pomiędzy instytutem a przedsiębiorstwami sektora rolno-spożywczego w województwie warmińsko-mazurskim,

- dostosowanie istniejących laboratoriów do standardów europejskich w zakresie świadczenia usług dla producentów żywności i poszerzenie oferty usług badawczych dla firm,

- intensyfikacja współpracy pomiędzy nauką, przemysłem rolno-spożywczym
i handlem oraz wprowadzanie innowacji.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz