- Dzięki przyznanym środkom instytut zainwestuje w aparaturę badawczą, potrzebną do współpracy z przedsiębiorstwami – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. – W rezultacie będzie można rozwijać badania nad opracowaniem nowych cech produktów, tak żeby były prozdrowotne i lepiej spełniały oczekiwania konsumentów. To nowa jakość w regionie, którego gospodarka w dużej mierze opiera się na produkcji rolno-spożywczej.
Projekt zakłada realizację następujących celów:
- przygotowanie zaplecza badawczego do transferu wiedzy pomiędzy instytutem a przedsiębiorstwami sektora rolno-spożywczego w województwie warmińsko-mazurskim,
- dostosowanie istniejących laboratoriów do standardów europejskich w zakresie świadczenia usług dla producentów żywności i poszerzenie oferty usług badawczych dla firm,
- intensyfikacja współpracy pomiędzy nauką, przemysłem rolno-spożywczym
i handlem oraz wprowadzanie innowacji.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz