Za nami wydarzenie „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej”, zorganizowane przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego i miasto Olsztyn przy udziale Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Mieszkańcy Warmii, Mazur i Powiśla jeszcze nie do końca zdają sobie sprawę z tego, jakie kulinarne skarby posiada nasz region, dlatego cieszę się, że podczas targów zaszczyciło nas tyle gości – mówi marszałek województwa Marcin Kuchciński. - Możemy jeść świeże ryby, naturalny chleb „na zakwasie”, tradycyjne potrawy z mięsa i ziemniaków, dziczyznę. Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. By w pełni ukazać różnorodność naszych produktów i potraw, w regionie odbywają się cykliczne imprezy promujące żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Sieć została powołana przez zarząd województwa 24 kwietnia 2023 roku i jest efektem decyzji o opracowaniu regionalnego systemu oznakowania identyfikującego obiekty oraz produkty spożywcze i potrawy wytwarzane w regionie. Jej celem jest m.in. promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności, rozwój krótkich łańcuchów dostaw, wzmocnienie tożsamości lokalnej i regionalnej, podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej, a także wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
W programie ostatniego wydarzenia, oprócz kiermaszu produktów regionalnych, były konkursy i pokazy kulinarne, gotowanie na żywo, degustacje, pokaz sygnalistów, debata kulinarna, strefa zabaw dla dzieci, animacje, koncerty. Certyfikaty sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” zostały przyznane nowym członkom:
KATEGORIA: GASTRONOMIA
- Karczma Berta w Świętej Lipce
- Restauracja „Cudne Manowce” w Olsztynie
- Karczma w Stodole w Tomaszkowie
- Karczma Łabędź w Nowej Wsi k / Iławy
- Zajazd Tusinek w Rozogach
KATEGORIA: PRODUCENCI I PRZETWÓRCY
- Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz, Jedzbark k/ Barczewa
- Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potymko, Bartoszyce
- Swojskie Wędliny Milena Zalewska, Frygnowo
- Z Pastwiska na Talerz, Huta Wielka
- Pasieka Jabłońscy, Grzegorz Jabłoński, Łąkorz
- Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna
KATEGORIA: EDUKACJA
- Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu
ROZSZERZENIE DZIAŁALNOŚCI
Smażalnia Szwaderki (Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.), Swaderki
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz