Wspólny pomysł na rozwój tradycyjnej żywności i rolnictwa

Marszałkowie trzech województw kujawsko-pomorskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego podpiszą w poniedziałek (5 sierpnia 2013 roku) porozumienie o współpracy w zakresie rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Regiony dzięki wspólnemu działaniu chcą w przyszłości pozyskiwać środki unijne na badania naukowe, edukację i promocję oraz kolejne inwestycje w tych branżach gospodarki.

 

Wszystkie trzy województwa to regiony członkowskie Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego, którą wyróżnia żywność o charakterze lokalnym i tradycyjnym, bazująca na lokalnych surowcach, a ze względu na warunki geograficzno-przyrodnicze przedsiębiorców i rolników łączą podobne zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwórstwa żywności.

 

Celem porozumienia jest  także podjęcie wspólnych działań dotyczące budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży  gastronomicznej, rozwoju agroturystyki i promocja sieci miast dobrego życia Cittaslow .

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz