Wszystkie trzy województwa to regiony członkowskie Europejskiej Sieci Regionalnej Dziedzictwa Kulinarnego, którą wyróżnia żywność o charakterze lokalnym i tradycyjnym, bazująca na lokalnych surowcach, a ze względu na warunki geograficzno-przyrodnicze przedsiębiorców i rolników łączą podobne zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwórstwa żywności.
Celem porozumienia jest także podjęcie wspólnych działań dotyczące budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży gastronomicznej, rozwoju agroturystyki i promocja sieci miast dobrego życia Cittaslow .
Porozumienie podpiszą:
- reprezentujący samorząd województwa warmińsko-mazurskiego: marszałek Jacek Protas oraz wicemarszałek Jarosław Słoma,
- reprezentujący samorząd województwa pomorskiego: marszałek Mieczysław Struk oraz członek zarządu Czesław Elzanowski,
- reprezentujący samorząd województwa kujawsko-pomorskiego: wicemarszałek Edward Hartwich oraz członek zarządu Sławomir Kopyść.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz