Złoty medal dla miodu z Mazur Garbatych

Miód z Mazur Garbatych to hit V Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD zorganizowanych przez Międzynarodowe Targi Łódzkie pod honorowym patronatem m.in. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związku Województw RP. Targi odbywały się w dniach 12 14 października 2012 roku w Łodzi.

Ideą tego przedsięwzięcia jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i potraw przygotowywanych według tradycyjnych receptur.

Podczas targów w Łodzi odbyła się prezentacja oraz degustacja produktów pochodzących z większości polskich regionów. Na stoisku regionu warmińsko-mazurskiego przedsiębiorcy zrzeszeni w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” prezentowali m.in. miody i produkty pszczelarskie, piekarnicze, a także piwo regionalne. Targom towarzyszył bogaty program, liczne prelekcje, warsztaty i szkolenia. Targi Natura Food służą bowiem nie tylko prezentacji produktów, ale także propagowaniu i pogłębianiu wiedzy o tradycjach kuchni regionalnych i promowaniu żywności opartej na surowcach naturalnych.

Dla wystawców został zorganizowany Konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2012, którego celem było wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych, naturalnych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów. W tej ostatniej kategorii (Produkty Tradycyjne) Złoty Medal NATURA FOOD 2012 zdobył miód Mazur Garbatych wyprodukowany przez Gospodarstwo Pszczelarskie „Miody Mazur Paweł Murzyn” z Gołdapi.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz