Niedobór wody ma negatywny wpływ na organizm ptaków powodując zaburzenia procesów rozrodczych, upadki odwodnionych ptaków, a także jest czynnikiem silnie stresogennym. Jakiekolwiek niedobory wody są niedopuszczalne w przypadku piskląt. Natomiast brak dostępu starszych ptaków do wody, trwający 24 godziny, może powodować nieodwracalne zmiany w organizmie polegające na uszkodzeniu pracy nerek, nagromadzeniu się kwasu moczowego we krwi i narządach wewnętrznych. Niedostatek wody pitnej powoduje również spowolnienie transportu treści pokarmowej z wola do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, przez co ptaki pobierają mniej paszy, a w efekcie słabiej rosną. Ograniczenie pobierania wody o 20% i więcej znacznie pogarsza wykorzystanie paszy, w związku z czym następuje spadek tempa wzrostu ptaków.
Kurczęta rzeźne powinny być pojone wodą o temperaturze 10 -12°C, nie większej jednak niż 15°C. Z kolei zbyt niska temperatura wody będzie prowadzić do wyziębienia organizmu ptaków, co spowoduje zużycie energii pochodzącej z paszy na jego ogrzanie zamiast na wzrost.
W pierwszym tygodniu odchowu kurcząt spożycie wody jest dwa razy większe w stosunku
do ilości pobranej paszy, a w późniejszym okresie wynosi od 1,6 do 1,8 razy więcej. Poza tym ilość pobranej wody przez ptaki będzie zależała od ich stanu fizjologicznego,
temperatury otoczenia, wilgotności powietrza, składu i wartości pokarmowej paszy oraz innych czynników. Pamiętać należy, że w trakcie trwania upałów zużycie wody może znacznie wzrosnąć. Natomiast zbyt duża zawartość białka ogólnego, chlorku sodu, magnezu w mieszance paszowej zwiększa pobieranie i wydalanie przez ptaki wody, co oznacza pogorszenie jakości ściółki poprzez występowanie biegunek.
Jakość wody
Niedopuszczalne jest stosowanie w żywieniu drobiu wody zanieczyszczonej mikrobiologicznie oraz takiej, w której występuje nadmiar związków rozpuszczalnych
w wodzie. Przekroczenie ilości związków mineralnych powyżej 3 g/l wody, może wywoływać biegunki, uszkodzenia wątroby, a nawet upadki kurcząt. Natomiast zawartość substancji organicznych nie może być większa niż 1 mg/l wody.
Nadmiar chlorków w wodzie może wskazywać na zanieczyszczenie wydalinami bądź ściekami domowymi. Przekroczenie 75 mg wapnia w 1 litrze wody wpływa negatywnie
na przyswajanie składników pokarmowych i leków. Z kolei przekroczona zawartość magnezu (norma 30 mg/l wody dla Ross 308) może powodować niestrawność i biegunki. Niebezpieczny jest także nadmiar azotanów i azotynów, żelaza i siarki w wodzie pitnej. Woda, w której przekroczony został dopuszczalny poziom makro i mikroelemetów oraz ich związków może uszkodzić także sam system pojenia (Mazanowski A., 2011).
W zanieczyszczonej wodzie i w podwyższonej temperaturze namnażają się patogenne drobnoustroje (E.coli, Pseudomonas, Proteus i in.), które mogą przyczyniać się
do wywoływania chorób kurcząt rzeźnych. Jakość wody można poprawić m.in. poprzez jej filtrowanie oraz zakwaszanie preparatami zawierającymi kwasy organiczne. Zachowanie higieny pojenia zależy również od zastosowanego systemu pojenia. Podawanie wody brojlerom za pomocą poidełek kropelkowych znacznie zwiększa higienę pojenia oraz pomaga zachować dobrą jakość ściółki, gdyż ptaki pijąc wodę z tego typu poidełek nie rozchlapują jej na ściółkę.
Przed rozpoczęciem kolejnego wstawienia ptaków, cały system pojenia musi zostać dokładnie oczyszczony, zdezynfekowany i przepłukany. Jeśli w trakcie odchowu ptaków zostanie zauważona zmiana smaku i zapachu wody, zmniejszone łaknienie i pragnienie kurcząt, obniżenie przyrostów masy ciała, usterki urządzeń służących do pojenia, tworzenie
się biofilmu, należy niezwłocznie reagować przywracając sprawność i higienę systemu pojenia ptaków.
Kontrola
Poprzez stałą i dokładną kontrolę ilości spożywanej wody przez ptaki (wodomierze), otrzymujemy informacje o sprawności działania systemu pojenia, stanie fizjologicznym ptaków oraz jakości wody. Znaczący wzrost lub obniżenie ilości wypijanej wody przez kurczęta powinny być analizowane, gdyż mogą być sygnałem świadczącym o wystąpieniu czynników, które negatywnie wpłynęły na stado. Ponieważ przyczyn może być wiele, nie zawsze łatwych do ustalenia, warto tego typu sytuacje przeanalizować z lekarzem weterynarii sprawującym opiekę nad naszą fermą. Poza tym jakość wody można okresowo kontrolować poprzez przekazanie jej do badań odpowiednim placówkom. Tego typu badania, choć kosztowne, dają pewną informację na temat jakości wody, którą podajemy ptakom.
Zalecenia dotyczące jakości wody, którą powinno stosować się w pojeniu ptaków są dzisiaj powszechnie dostępne, jednak powszechna musi być też świadomość, jak znaczący jest
to element, ściśle związany z produkcją drobiarską, a dokładnie z żywieniem ptaków. Nawet najlepsza mieszanka paszowa przy słabej jakości wody nie przyniesie w pełni oczekiwanych efektów i wyników produkcyjnych, a przez to obniży wynik finansowy fermy.
Szczegółowych informacji udziela:
Pegasus Public Relations
Magda Chmielewska
T: 22 877 22 18
Małgorzata Czarnota
T: 22 877 22 18
***
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB S.A. funkcjonują:
- Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa
- Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie
- Wytwórnia Pasz w Gumowie
- Sklepy firmowe
- Fermy hodowlane
Siedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa. Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB S.A. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
Początkiem obiegu zamkniętego są Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie. Obecnie Zakład Wylęgu Drobiu w Pawłowie należy do największych Wylęgarni w Polsce i Europie. Zakłady Wylęgu Drobiu spełniają wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008, posiadają uprawnienia do handlu wewnątrzwspólnotowego oraz do krajów trzecich.
Pisklęta z zakładów wylęgowych trafiają na fermy hodowców produkujących dla CEDROB-u. Hodowcy żywca drobiowego dostarczający surowiec dla Spółki zaopatrują się w pasze wyprodukowane w Wytwórni PASZ w Gumowie koło Ciechanowa. To jedna z najnowocześniejszych, w pełni zautomatyzowanych Wytwórni Pasz w Polsce. Obiekt wyposażony jest w dwie linie technologiczne o wydajności 60 ton na godzinę do produkcji pasz sypkich i granulowanych, w suszarnie do zboża oraz w laboratorium wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. W Wytwórni Pasz zastosowano najnowszej generacji system higienizacji paszy oraz system dodatków płynnych. Wytwórnia Pasz w Gumowie spełnia wymagania systemu zarządzania jakością ISO 9001:2008 oraz wymagania systemu HACCP – które są ciągle nadzorowane i doskonalone.
Wszystkie obiekty posiadają niezbędne procedury i instrukcje które zapewniają pełną kontrolę produkcji na wszystkich jej etapach co gwarantuje Nam wysokość jakość wprowadzonych na rynek produktów CEDROB S.A.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz