Coraz bogatsza oferta regionalnej żywności

Wydłuża się lista przedsiębiorstw, które przystąpiły do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Tym samym wzbogaca się oferta kuchni regionalnej i tradycyjnej. We wtorek 17 kwietnia o godz. 13 w sali nr 325 w Urzędzie Marszałkowskim w Olsztynie nastąpi wręczenie certyfikatów przynależności do tej sieci kolejnym trzynastu przedsiębiorcom.

- Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie zapewnia mieszkańcom i turystom wrażenia, z jakimi nie można się zetknąć gdzie indziej – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. – Stąd wysokie wymagania, które muszą spełnić przedsiębiorcy, ale i duże zainteresowanie siecią i jej ofertą gastronomiczną. W ten sposób dziedzictwo kulinarne daje olbrzymie możliwości wykorzystania go w rozwoju turystyki.

Lista przedsiębiorców, które odbiorą certyfikaty we wtorek, 17 kwietnia:

1. Zakład Piekarsko-Ciastkarski – „Społem”, Morąg

2. Pasieka „Mały Miś”, Łankiejmy k. Korsz

3. Pracownia Cukiernicza, Magdalena Kroczek, Olsztyn

4. Restauracja „Warmianka”, Lidzbark Warmiński

5. Gospodarstwo Eko-Agroturystyczne, Adam i Lucyna Goik, Łysogóra

6. Gospodarstwo Pasieczne „Mostkowo”, Nowe Kawkowo

7. Hotel Tajty, Wilkasy k. Giżycka

8. Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty

9. Gospoda Sajmino – Stalzłom Sp. z o.o., Ostróda

10. Hotel Sajmino – Stalzłom Sp. z o.o., Ostróda-Kajkowo

11. Kawiarnia „U Smolejów”, Krystyna Smolej, Łukta

12. Pasieka Pucer, Dariusz i Małgorzata Pucer,

13. Stołówka „Placówka” przy ZSO Wydminy

Decyzją zarządu województwa do sieci dziedzictwa przystąpiło jeszcze pięć innych przedsiębiorstw, które spełniły wymagania, jednak certyfikaty zostaną im wręczone w innym terminie:

1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Domowy Zapiecek” – Polejki k. Jonkowa

2. Restauracja Zamkowa – Olsztyn

3. Gościniec „Ryński Młyn” – Ryn

4. Karczma Skansen – Olsztynek

5. Dom Restauracyjny „U Wokulskiego” – Ostróda

6. Dwór Kaliszki – Biała Piska

Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle zrzesza obecnie 127 członków. Istotną rolę w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego odgrywa powiązanie regionalnych producentów surowców, przetwórców żywności i podmiotów zajmujących się gastronomią, tworząc fundamenty funkcjonowania rynku lokalnego w dziedzinie produkcji surowców rolnych, żywności i usług gastronomicznych oraz sprzyjając rozwojowi bezpośredniej sprzedaży na miejscu. Przekłada się to bezpośrednio na kształtowanie się lokalnego i regionalnego rynku pracy.  

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz