- Dzięki zachowaniu i kultywowaniu własnego dziedzictwa kulinarnego każdy region w Europie zapewnia mieszkańcom i turystom wrażenia, z jakimi nie można się zetknąć gdzie indziej – mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. – Stąd wysokie wymagania, które muszą spełnić przedsiębiorcy, ale i duże zainteresowanie siecią i jej ofertą gastronomiczną. W ten sposób dziedzictwo kulinarne daje olbrzymie możliwości wykorzystania go w rozwoju turystyki.
Lista przedsiębiorców, które odbiorą certyfikaty we wtorek, 17 kwietnia:
1. Zakład Piekarsko-Ciastkarski – „Społem”, Morąg
2. Pasieka „Mały Miś”, Łankiejmy k. Korsz
3. Pracownia Cukiernicza, Magdalena Kroczek, Olsztyn
4. Restauracja „Warmianka”, Lidzbark Warmiński
5. Gospodarstwo Eko-Agroturystyczne, Adam i Lucyna Goik, Łysogóra
6. Gospodarstwo Pasieczne „Mostkowo”, Nowe Kawkowo
7. Hotel Tajty, Wilkasy k. Giżycka
8. Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty
9. Gospoda Sajmino – Stalzłom Sp. z o.o., Ostróda
10. Hotel Sajmino – Stalzłom Sp. z o.o., Ostróda-Kajkowo
11. Kawiarnia „U Smolejów”, Krystyna Smolej, Łukta
12. Pasieka Pucer, Dariusz i Małgorzata Pucer,
13. Stołówka „Placówka” przy ZSO Wydminy
Decyzją zarządu województwa do sieci dziedzictwa przystąpiło jeszcze pięć innych przedsiębiorstw, które spełniły wymagania, jednak certyfikaty zostaną im wręczone w innym terminie:
1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Domowy Zapiecek” – Polejki k. Jonkowa
2. Restauracja Zamkowa – Olsztyn
3. Gościniec „Ryński Młyn” – Ryn
4. Karczma Skansen – Olsztynek
5. Dom Restauracyjny „U Wokulskiego” – Ostróda
6. Dwór Kaliszki – Biała Piska
Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle zrzesza obecnie 127 członków. Istotną rolę w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego odgrywa powiązanie regionalnych producentów surowców, przetwórców żywności i podmiotów zajmujących się gastronomią, tworząc fundamenty funkcjonowania rynku lokalnego w dziedzinie produkcji surowców rolnych, żywności i usług gastronomicznych oraz sprzyjając rozwojowi bezpośredniej sprzedaży na miejscu. Przekłada się to bezpośrednio na kształtowanie się lokalnego i regionalnego rynku pracy.
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz