Młodzi kucharze z woj. warmińsko-mazurskiego otrzymali wyróżnienie w konkursie „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”

Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie zostali wyróżnieni w konkursie kulinarnym Tradycyjne Produkty Nowoczesna Kuchnia Polska. Jury doceniło przede wszystkim deser młodych kucharzy - glazurowane owoce leśne w galaretce z zsiadłego mleka podane w kruchych tartaletkach.

 

Podczas ostatniego weekendu odbył się wielkifinał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej(EFRWP), Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz Slow Food Youth Warszawa. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Uczniowie zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów.

 

Wśród wyróżnionych znaleźli się uczniowie ZSGS w Olsztynie, którzy przygotowali wyśmienite dania z wykorzystaniem regionalnych produktów. Na przystawkę przygotowali roladę z pieczonego buraka i sera korycińskiego z czarnuszką na rukoli z dodatkiem sosu balsamicznego. Daniem głównym była pieczona pierś z gęsi podana na ziemniakach au gratin z sosem śliwkowym i musem selerowo-gruszkowym. Jury doceniło przede wszystkim deser młodych kucharzy – glazurowane owoce leśne w galaretce z zsiadłego mleka podane w kruchych tartaletkach, polane sosem czekoladowym.

 

I miejsce zajął Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach (woj. podkarpackie). II miejsce należało do uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego, zaś III miejsce do ZSRCKU w Kościelcu. Wyróżnienia, poza uczniami z Olsztyna, otrzymały szkoły: ZSG  w Warszawie oraz ZS nr 6 w Szczecinie.

 

Nad przebiegiem konkursu kulinarnego czuwało jury w składzie: Hanna Szymanderska – przewodnicząca jury i autorytet kuchni polskiej, Marek Zagórski – prezes EFRWP oraz popularyzatorzy kuchni i kucharze: Bogusław Deptuła, Eugeniusz Mientkiewicz, Dariusz Szymański, Andrzej Szylar, Joanna Jakubiuk oraz Adam Żemojtel.

 

Jury konkursowe oceniało potrawy nie tylko pod względem smaku, pomysłowości i sposobu wykonania. Najważniejszym kryterium było wykorzystanie produktów regionalnych. Młodzież wykazała się naprawdę wysoką świadomością produktu, co nas bardzo cieszy – mów mówi Marek Zagórski, członek jury i Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. W tej edycji konkursu poziom był naprawdę wysoki, dlatego jury miało trudne zadanie. Musieliśmy spróbować aż trzydziestu potraw i wybrać spośród nich te, które najsmaczniej łączyły tradycję z nowoczesnością – dodaje.        

 

Wręczenie nagród i wyróżnień odbyło podczas Świątecznego Kiermaszu Produktów Regionalnych, który odbył się w ubiegłą niedzielę. Producenci wyrobów tradycyjnych i regionalnych, zaproszeni z różnych regionów Polski, oferowali w „Fortecy” swoje specjały – w tym: tradycyjne alkohole (miody, nalewki, piwa), oleje, sery, masło, jaja, drób, wędliny, dziczyzna, ryby (świeże i wędzone), wyroby piekarskie, przetwory i soki, czy ekologiczne warzywa i zioła. Nie zabrakło pokazów sztuki kulinarnej, warsztatów lepienia pierogów dla najmłodszych i innych atrakcji. Kiermasz poprowadzili Grzegorz Łapanowski – kucharz, prowadzi programy i warsztaty kulinarne orazDavid Gaboriaud – francuski kucharz i smakosz.

 

Oprócz zwycięzców i wyróżnionych udział w konkursie wzięły szkoły: ZST w Lesku, PWSIiP w Łomży,ZS w Ostrzeszowie orazZSEH w Kołobrzegu.

 

Finał konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz Świąteczny Kiermasz Produktów Regionalnych są podsumowaniem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Slow Food Youth Warszawa. Jest on finansowany przez EFRWP i UE, w ramach grantu europejskiego na promocję Wspólnej Polityki Rolnej.

Agnieszka Żeglińska

Źródło: Własne

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz