Nowi członkowie kulinarnej sieci

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powiększyła się o kolejnych członków z Pomorza. Do sieci należy obecnie kilkadziesiąt gospodarstw ilokali gastronomicznych, a także producenci żywności z naszego regionu.

 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest odpowiedzią na globalizację i „makdonaldyzację” światowego rynku żywności. W czasach, gdy identyczne wyroby można kupić w każdym sklepie na każdym kontynencie, wartości nabiera to, co niepowtarzalne i niedające się produkować masowo. Podstawowa zasada, którą kierują się Szwedzi, twórcy sieci, to ścisły związek wyrobu z regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie.

 

Członkostwo w sieci obliguje także do najwyższej dbałości o jakość serwowanych potraw lub gotowych wyrobów i daje prawo do posługiwania się charakterystycznym logo z czapką kucharską na błękitnym tle. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.

 

10 grudnia 2013 r. do sieci dołączyło ośmiu nowych producentów, restauratorów i handlowców:

Gospodarstwo Rolne Małgorzaty i Janusza Staniaków z Lędowa. Producencispecjalizują się w wytwarzaniu kiszonej kapusty i ogórków – bez konserwantów i ulepszaczy, metodą tradycyjną

Gospodarstwo Agroturystyczne Winnica „Pod Orzechem” Henryki i Marka Wysockich z Miradowa. Od 2010 r. w winnicy wytwarzane są wina gronowe wytrawne: czerwone i białe  

Ogrodnictwo „Lawenda” Zofii Zienkiewicz z Gdańska-Oruni. Właścicielka prowadzi działalność od 1998 roku. Produkuje zioła, kwiaty jadalne i dekoracje ziołowe dla gastronomii

Restauracja „Kuchnia Rosyjska” z Gdańska. W menu znajdują się dania z pomorskiej gęsi owsianej: gęś pieczona z ziemniakami i modrą kapustą na ciepło, pierogi z gęsiny, stek z gęsiej piersi z ziemniakami pieczonymi i surówką

„BARka FLISAK Restauracja na wodzie”. Łódźjest zacumowana w Malborku na Nogacie naprzeciwko Muzeum Zamkowego. Restauracja działa od 2007 roku, kuchnia bazuje na surowcach pochodzących bezpośrednio z okolicznych gospodarstw

Restauracja „Moja Weranda” w Gołębiewie Średnim. Kuchnia „Mojej Werandy” jest tworzona zgodnie z duchem dawnych receptur

Pomorski Browar Tradycyjny Stanisław Wawszczak, Sebastian Wawszczak w Gdyni. Browar oferuje piwo pomorskie tradycyjne pod różnymi markami handlowymi, w tym pod marką „Piwo Starogdańskie”. Piwo pomorskie jest warzone zgodnie z recepturami stosowanymi w browarach pomorskich przed 50 i 30 latami pod czujnym okiem Lucjana Iwanowicza, byłego głównego piwowara dawnego browaru w Gdańsku-Wrzeszczu. Piwo pomorskie jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych

Sklep „Naturalnie Regionalne” Karoliny Kryszewskiej-Wójcik w Gdyni. W sklepie można kupić produkty wytwarzane przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie oraz wyroby z listy produktów tradycyjnych.  

Pomorska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje już 55 podmiotów – firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.

 

Małgorzata Pisarewicz

Źródło: UMG

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz