Producenci żywności naturalnej stworzyli samorząd

Na pierwszym walnym zgromadzeniu zbierze się dziś (czwartek, 14 lutego) o godz. 11.00 Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie. Spotkanie odbędzie się w sali sesyjnej Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie.

- Inicjatywa powołania do życia regionalnej izby gospodarczej narodziła się u nas w urzędzie dzięki temu, że od 2005 roku w regionie funkcjonuje sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśleprzypomina marszałek Jacek Protas. - Sieć zrzesza producentów, przetwórców żywności, restauratorów oraz właścicieli sklepów i gospodarstw agroturystycznych. Znamy problemy, z jakimi borykają się na co dzień członkowie sieci, i na bieżąco staramy się im pomóc. Powołany samorząd na pewno jeszcze wzmocni pozycję przedsiębiorców, restauratorów i wytwórców żywności naturalnej.

Sektor żywności naturalnej, tradycyjnej, regionalnej i lokalnej praktycznie nie istnieje w działaniach realizowanych przez administrację rządową, nie ma także możliwości zdobywania wsparcia finansowego z Unii Europejskiej. Stąd inicjatywa powstania na Warmii i Mazurach niezależnego samorządu gospodarczego. Przedsiębiorcy chcą być partnerem dla administracji publicznej do rozmów na temat dalszego funkcjonowania i rozwoju rynku żywności naturalnej i tradycyjnej w Polsce.

Regionalna Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej i Tradycyjnej skupia obecnie 59 podmiotów i osób prowadzących działalność gospodarczą.

Źródło: UM

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz